img

Вести

Затворeна депонија у Жарковцу - Постављен видео надзор и засађен дрворед

img

Print

Борба за очување животне средине се наставља. У Жарковцу је данас затворена дивља депонија. Реч је о депонији која је представљала велику опасност како за екологију тако и за живот и безбедност људи. Општина Рума је на депонији поставила видео надзор, пре тога урађена је ограда, а засађено је и 20 стабала јавора.

Заједно са радницима ЈП "Комуналца" једно дрво је засадила и председница Општине Рума Александра Ћирић, која је том приликом истакла да депонију није направио нико други него ми људи, комшије, односно неодговорни појединци на чију свест сви заједно морамо утицати како би нам живот свима био лепши и пристојнији.

"Данас смо на затвореној депонији поставили ограду, камере које ће снимати 24 часа и посадили смо дрвеће. Напомињем да ће комунална инспекција и полиција на основу снимака са камера писати казне и санкционисати свакога ко буде кршио забрану бацања смећа. Такође, свима обећавам јавно да ћемо снимке прекршиоца објавити како би народ знао ко загађује животну средину. Ово ће бити пракса у Руми, трудићемо се да оваквим радом зауставимо стварање дивљих депонија и укажемо колико је важно очување и заштита животне средине", изјавила је председница Ћирић и нагласила да ће локална самоуправа уз помоћ министарке Ирене Вујовић и Министарства за заштиту животне средине затворити и депоније у Путинцима и Kленку, а након тога и градску депонију која је вишедеценијски проблем свих Румљана.

"Као што је на овој депонији посађено дрвеће тако ћемо зеленити и оплеменити заправо све просторе на којима су постојале дивље депоније и на тај начин још једном апеловати и утицати на свест свих грађана и оних појединаца који су нажалост несавесно се понашали у претходном периоду", казала је председница Општине Рума.

Већ дуго година румска општина као и све општине у Србији се бори са дивљим депонијама, истакао је директор ЈП "Комуналац" Драган Панић и нагласио да су у општинском буџету за наредну годину одвојена можда и највећа средства за екологију до сада.

"То подразумева да се овакве депоније полако затварају. Поставили смо видео надзор, две камере на соларно напајање како би могли контролисати све оно што ће се дешавати у наредном периоду. Оплемењујемо простор, посађено је 20 стабала јавора-млеча. Овом приликом апелујем на све оне који мисле да и даље наставе са непрописним одлагањем отпада на овој депонији да не чине. Ми ћемо од 1. јануара почети да односимо смеће на регионалну депонију Срем-Мачва и у току године планирамо да потпуно затворимо румску депонију што ће свакако много значити и у еколошком и у економском смислу за нашу општину", казао је Панић.
donor
donor
donor
donor