Večernje novosti o Rumi - Ruma vesnik novog doba

Ponosimo se onim što smo uradili u prethodnih pet godina, a što je Rumu izbacilo u vrh Srema i Vojvodine. U poslednje vreme Ruma se sve češće navodi kao dobar primer i u ostalim delovima Srbije. A šta smo uradili? Otvorili smo vrata ulagačima. Uz veliku pomoć države i resornog ministarstva, infrastrukturno smo opremili našu industrijsku zonu tako što smo izgradili saobraćajnice, doveli gas, struju, vodu i kanalizaciju, i ponudili je investitorima. To je bio zamajac koji je pokrenuo ono što se danas vidi u Rumi, a vidi se - život.

Ovo, za "Novosti", kaže Slađan Mančić, predsednik Opštine Ruma. Kada su on i njegovi saradnici preuzeli Opštinu, bilo je gotovo sedam i po hiljada nezaposlenih Rumljana, a danas je ta nepopularna brojka svedena na nivo ispod 3.000 nezaposlenih.

Specijalni dodatak o Rumi - 9. decembar 2019.

Novo proširenje kompanije "HealthCare Europe" i zapošljavanje novih 300 radnika

Kompanija "HealthCare Europe", koja se u industrijskoj zoni "Rumska petlja" bavi proizvodnjom memorijske pene, ponovo proširuje svoje proizvodne kapacitete.

Kinesko-danska kompanija i Opština Ruma postigle su dogovor o novom razvojnom projektu koji podrazumeva kupovinu novih 4,5 hektara zemljišta u Bloku 2 "Rumske petlje", izgradnju dodatnih 20.000 metara kvadratnih proizvodnog pogona i zapoljšavanju novih 300 radnika.

Detalje o novom proširenju najveće privatne kineske kompanije u Srbiji saopšili su na današnjoj konferenciji za medije predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić i zamenik generalnog direktora "HealthCare Europe" Aleksandar Andersen Podravac.

"Jasni su pokazatelji da je ovo kompanija koja se konstantno razvija. Kupuju novo građevinsko zemljište, grade nove pogone, upošljavaju nove radnike. 2018. godine kada smo im prodali oko 4,5 hektara zemljišta izgradili su dodatnih 17.000 kvadratnih metara svojih proizvodnih pogona i u ovom trenutku imaju preko 50.000m2 proizvodnog pogona i ono što je za nas posebno bitno zapošljavaju preko 700 radnika, gde je, kako smo obavešteni, prosek plate između 40.000 - 50.000 dinara i to za ljude sa nižom stručnom spremom. Sada planiraju zapoljšavanje novih 300 radnika i to je značajno za sve", izjavio je predsednik Mančić i ocenio da su benefiti od uspešnog poslovanja pomenute kompanije višestruki.

"Mi smo već 2018. godine prihodovali oko 40 miliona dinara od prodaje skoro identične parcele kinesko-danskoj kompaniji. To će i ovog puta biti slučaj, međutim, to nije sve. Glavni prihod dolazi svake godine kroz porez na imovinu, jer velike su to površine, a tu je i porez na zarade. S obzirom da je kompanija izvozno orijentisana prihodovaće i sama država. Podsetiću, da je ugovorna obaveza kompanije bila da zaposle 225 radnika, a imaju ih 700, dok je u planu da naredne godine bude zaposleno 1.000 radnika, što će se pozitivno odraziti na sam budžet", rekao je Mančić.

Aleksandar Andersen Podravac ističe da kompaniji "HealthCare Europe" subvencije nisu ni potrebne, već brza i odgovorna opštinska administracija.

опширније...

Opština Ruma dobitnik ovogodišnje prestižne nagrade „Beogradski pobednik“ za najbolju opštinu u Vojvodini

Opština Ruma dobitnik je ovogodišnje prestižne nagrade „Beogradski pobednik“ za najbolju opštinu u Vojvodini, kada je u pitanju realizacija projekata koje sufinansira AP Vojvodina, ali i projekata koji su finansirani od strane Republike, poput renoviranja Gerontološkog centa "Srem", ili projekata Evropske unije poput projekta "Horis - Konjičke rute Srem".

Dodela nagrade upriličena je sinoć u Beogradu i tom prilikom je apostrofirano da Opština Ruma ima odličan geostrateški položaj i kvalitetno opremljene industrijske zone, od kojih je najznačajnija "Rumska petlja". Nagradu je u ime Opštine Ruma primio Saša Radivojević, šef Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj Opštine Ruma.

Predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić napominje da nagrada prija i smatra da je ona potvrda da sve ono što je rađeno u prethodnom periodu nije ostalo nezapaženo. Najvažnije nam je da rezultate vide građani naše opštine, ali znači da odgovoran odnos opštinske vlasti primete i građani drugih opština, naglasio je Mančić.

"Imamo uspešnu saradnju sa višim nivoima vlasti i sa Republikom i sa Pokrajinom, ali smo pokazali da umemo da privučemo sredstva i iz Evropske unije. To je pokazatelj da dobro radimo svoj posao, da umemo da uradimo projekte, da umemo da ubedimo više nivoe vlasti da naše projekte sufinansiraju i da znamo da projekte kasnije kvalitetno realizujemo. Ne možete dobiti novac sa viših nivoa vlasti ako nemate projekte, ako nemate efikasnu administaciju, razvojne ideje", rekao je Mančić posebno se osvrnuvši na projekat infrastrukturnog opremanja "Rumske petlje".

"Najbitniji projekat jeste zajedničko opremanje industrijske zone "Rumska petlja" i tu bih posebno istakao podršku Ministarstva privrede i Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine. Velike benefite imamo od te saradnje, jer smo stvorili preduslove za dolazak investitora, koji su kasnije otvarali fabrike, zapošljavali ljude, plaćali porez na zarade i imovinu, što se sve pozitivno odrazilo na opštinski budžet. Upravo zbog takvih prihoda mi smo sada u situaciji da sami finansiramo izgradnju gasne kotlarnice u naselju Tivol od gotovo milion evra. Siguran sam da ćemo u budućnosti imati još mnogo takvih kapitalnih projekata", poručio je Mančić, konstatujući da je nagrada i motiv da i u budućnosti rumska lokalna samouprava posvećeno radi sa još većim elanom i energijom.

Nagrada Beogradski pobednik dodeljuje se 16 godinu zaredom, a osim Opštine Ruma, među brojnim ovogodišnjim laureatima su i Turistička organizacija Opštine Novi Bečej, list „Borba“, Banja Koviljača, Film „Ekipa“, glumac Lane Gutović i mnogi drugi.

Nagrada Rumi za primenu principa dobre uprave

Komisija za izbor najbolje prakse u oblasti primene principa dobre uprave na lokalnom nivou donela je Odluku o dobitnicima nagrada, namenjenih gradovima, opštinama i gradskim opštinama koji su u 2018. godini najviše doprineli razvoju i primeni principa dobre uprave na svojoj teritoriji.

U oblasti „Transparentnosti i učešća javnosti u radu lokalne samouprave“, prvu nagradu osvojila je Opština Ruma, dok su posebna priznanja u toj oblasti pripala gradu Pirotu i opštinama Veliko Gradište i Nova Varoš.

Priznanje je danas u Beogradu uručeno predsedniku Opštine Ruma Slađanu Mančiću, a pored Rume u konkurenciji za nagradu „Transparentnost i učešće javnosti u radu lokalne samouprave“ je bilo još 12 opština i gradova.

Nagradu su dodelili Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Stalna konferencija gradova i opština – Savez gradova i opština Srbije (SKGO) u okviru projekta „Unapređenje dobrog upravljanja na lokalnom nivou“.

Ovaj projekat deo je šireg programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss Pro“, koji realizuje Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge.

U oblasti „Odgovornosti i vladavine prava“, prvu nagradu osvojila je Opština Vlasotince.

U oblasti „Ravnopravnosti i odsustva diskriminacije“, prvu nagradu osvojila je gradska opština Vračar, dok su posebna priznanja u toj oblasti pripala gradu Pančevu i opštinama Bečej i Raška.

U oblasti „Efikasnosti i delotvornosti“, prvu nagradu osvojio je grad Novi Pazar, dok su posebna priznanja u toj oblasti pripala opštini Inđija i gradu Užicu.

Opština Ruma najbolje mesto za investiranje

Opština Ruma je uspešno, po treći put, prošla program resertifikacije od strane Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i jedna je od četiri lokalne samouprave u Srbiji kojoj je uručen sertifikat BFC SEE (Business Friendly Certification South East Europe) za povoljno poslovno okruženje u Jugoistočnoj Evropi.

Ovo je samo jedno u nizu priznanja za Opštinu Ruma, jer je nedavno naša opština od strane pokrajinske Vlade, uz Novi Sad i Sombor, proglašena za lidera investicija u Vojvodini.

Opština Ruma je danas prepoznata od investitora kao ozbiljna lokalna samouprava, koja poštuje ugovorne obaveze i ima partnerski odnos prema svim investitorima, smatra predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić.

"Uprkos teškoj ekonomskoj situaciji, kakvu smo imali pre pet godina u Rumi, uspeli smo zahvaljujući podršci Republike, Pokrajine i NALED-a, da napravimo odličnu poslovnu klimu i iskoristimo sve one geostrateške pogodnosti koje Opštine Ruma ima. Danas investitori koji dolaze u Opštinu Ruma imaju na raspolaganju infrastrukturno uređene industrijske zone, efikasnu Opštinsku upravu, koja će na najbrži mogući način obaviti sve proceduralne poslove i za to smo takođe više puta pohvaljeni od resornih ministarstava i Vlade Srbije. Zahvaljujući svemu tome u našu opštinu svetski renomirane kompanije, ali i domaće firme, investirale su između 100 i 150 miliona evra, otvoren je veliki broj radnih mesta, a nije tajna da sada u Rumi rade i građani iz susednih opština", izjavio je Mančić napomenuo da interesovanje investitora za Opštinu Ruma ne jenjava.

opširnije...

Ruma - Lider investicija u Vojvodini

Opština Ruma dobila je danas još jedno veliko priznanje od Pokrajinske Vlade i Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED). Na današnjoj konferenciji "Lideri investicija u Vojvodini", održanoj u zgradi Pokrajinske Vlade, Opština Ruma se našla u odabranom društvu gradova Novog Sada i Sombora, kao jedna od tri lokalne samouprave u Vojvodini koja je najdalje odmakla u oblasti investicija.

Prvi čovek rumske lokalne samouprave Slađan Mančić podsetio je da je samo pre pet godina Opština Ruma bila u teškoj finansijskoj situaciji, opterećena dugovanjima, kreditnim zaduženjem, ali da je zahvaljujući odgovornomm radu i domaćinskom ponašanju, uz veliku podršku Republike, Pokrajine i samog NALED-a, pronašla izlaz iz nezavidne pozicije.

"Uspeli smo zajedničkom saradnjom sa višim nivoima vlasti, logističkom i finansijskom podrškom u vidu subvencija, uz podrazumevanu transformaciju lokalne administracije, da napravimo odličnu investicionu klimu i po treći put smo prošli proces resertifikacije NALED-a za povoljno poslovno okruženje, ovog puta sa čak 88,4 odsto ispunjenih kriterijuma", rekao je Mančić i dodao da je za kratko vreme u Rumi otvoreno 5.000 radnih mesta, da je na teritoriju opštine ušlo između 100 i 150 miliona evra investicija, te da sada u Rumi rade i građani iz susednih opština.

opširnije...

BFC SEE resertifikacija Opštine Ruma - Sertifikat za povoljno poslovno okruženje u Jugoistočnoj Evropi

XII godišnja Skupština Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) održana je danas u Beogradu. Opštini Ruma je tom prilikom zvanično uručen sertifikat BFC SEE(Business Friendly Certification South East Europe) za povoljno poslovno okruženje u Jugoistočnoj Evropi.

Ovo je treći put da Opština Ruma prolazi kroz proces resertifikacije od strane NALED-a, a prvi BFC SEE je dobila pre pet godina.

Danas je dodeljeno ukupno 17 sertifikata za opštine po meri privrede u Hrvatskoj, BiH, Makedoniji i Srbiji. Ove opštine nude uslove za investiranje po najvišim međunarodnim standardima. U Srbiji su ovaj sertifikat dobile samo četiri opštine: Ruma, Novi Sad, Sombor i Leskovac.

TablaSertifikacija opština s povoljnim poslovnim okruženjem u Jugoistočnoj Evropi od velike je važnosti za privlačenje potencijalnih investitora, ali i za poboljšanje rada lokalnih uprava.

opširnije...

Intervju predsednika Opštine Ruma Slađana Mančića za CorD magazin / avgust 2017

Predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić dao je intervju za avgustovski broj uglednog magazina CorD.
CorD magazin vodeći je regionalni mesečnik na engleskom, tematski okrenut poslovnom životnom stilu. Svakog prvog u mesecu stiže direktno u ruke poslovnih ljudi, političara i diplomata u Srbiji, kao i svih članova srpske i vlada u regionu.
Predsednik Mančić se u intervjuu osvrnuo na investicionu klimu u našoj opštini, rešavanju infrastrukturnih i drugih problema i zašto se Ruma svrstava među pet najuspešnijih opština u Vojvodini
Intervju predsednika Opštine Ruma

CorD

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian