Изложба слика Ласла Колара

5. април 2019.

ПлакатПетак, 5. април Велики хол Културног центра у 19.00 часова

Ласло Колар је рођен 1949. године у Бајши. Дипломирао је на Ваздухопловној  војној академији у Задру 1970. године. Наставио је школовање и усавршавање на ЈАТ - овој пилотској академији и на “Flight Academy Miami” Флорида, САД.Ликовно образовање стицао је  у атељеима реномираних академских сликара као што је Љиљана Петровић из Мадрида са којом ради три године, затим Виктор Шкрабањ из Бечеја и други. Студијска путовања: Мадрид, Париз, Лондон, Беч, Берлин, Будимпешта, Рим, Фиренца, Милано и Њујорк. Излагао је на многобројним колективним изложбама у земљи и иностранству. Оснивач је и дугогодишњи организатор ликовних колонија у Бајши, Криваји и ликовне колоније “Винарија Бринџ” у Бачкој Тополи, а и сам је учесник многобројиних међународних ликовних колонија у земљи и иностранству. Добитник је више награда од којих издваја Прву специјалну награду IV Балатон салона међународног бијенала малог формата ликовних уметности, Vоnyarcvashegy, Мађарска 2014. године. Члан је УЛУС-а, СУЛУВ-а и Удружења РАСАРТ.

Више информација на сајту Културног центра.

Јавни позив за избегла лица за откуп седам сеоских кућа са окућницом

24. децембар 2018.

Повереништво за избеглице и миграције општине Рума расписује Јавни позив за избегла лица са територије општине Рума за откуп седам сеоских кућа са окућницом.

Јавни позив траје од 25.12.2018. до 31.01.2019. године.

Све информације на телефон 022/479 162 или у канцеларији Повереништва у Руми, улица Главна 107.

Јавни позив

Потребна документација

Образац за пријављивање

Изјава подносиоца пријаве

Изјава продавца куће

Одржана обука ''Могућност финансирања путем ЕУ фондова''


14. јун 2018.

Протекле недеље је у средњој стручној школи „Бранко Радичевић“ из Руме одржана тродневна обука наставника на тему ''Могућност финансирања путем ЕУ фондова'', у организацији Фонда „Европски послови“ Аутономне покрајине Војводине.

Обуци су по први пут присуствовали наставници из све три средње стручне школе. Поред наставника школе домаћина , уз подршку директора школе Мирка Зрнића, били су наставници из С.П.П.Ш. ''Стеван Пертовић-Бриле'' и С.Т.Ш. ''Миленко Брзак –Уча'' из Руме. Циљ обуке је био да се учесници оспособе за управљање фондовима Европске уније, науче самостално да формулишу предлоге пројеката и стратешки их позиционирају у оквире дефинисаних приоритета и мера, као и финансијских ограничења. Током обука полазници развијају вештине и ставове који су неопходни за преузимање активне улоге у развоју и имплементацији пројеката на локалном и регионалном нивоу.

Предавачи Фонда ''Европски послови'' су били на висини задатка и приближили практична знања. Полазници обуке су задовољни пренесеним искуствима, добили подстицај да заједно сарађују и да пробају кроз пројекте да унапреде и осавремене рад у школама.

 

Исправна вода за пиће у Руми

14. јун 2018.

Због великог броја порука и позива потрошача, који су на друштвеним мрежама прочитали вест да се у Руми у води налази велика количина метана (вест која је изворно потекла из Београда, а што је демантовао и београдски водовод) ЈП Водовод Рума обавештава грађане о следећем:

Румски водовод не пушта метан у воду нити било коју хемијску супстанцу сем дезинфекционог средства које је присутно од самог постојања водовода.

Анализе водеза пићесе врше на месечном нивоу у интерној лабораторијина150 узоракаиз којихсе проверава  физичко-хемијска и микробиолошка исправност воде.

Анализу воде за пиће врши и Завод за јавно здравље Сремска Митровицана 34 узорка месечно, као и Градски завод за јавно здравље Београд и Институт Винча 4 пута годишње.

Вода у Руми је једна од најбољих и најздравијих вода за пиће у Војводини.

Апелујемо на грађане да не реагују на непроверене и злонамерне информације које се на друштвене мреже изузетно лако пласирају и масовно шире стварајући панику.

 

 

Конкурс за Румски ликовни салон

5. децембар 2017.

Културни центар "Брана Црнчевић" расписује конкурс за Румски ликовни салон.

Право учествовања имају сви уметници који доставе своје радове (до два рада највише) у просторије Културног центра, Вељка Дугошевића 102 Рума, најкасније до 22. децембра 2017. године. Пријем радова је сваког радног дана од 8 до 15 часов. Сви ликовни медији могу да буду заступљени (слика, скулптура, графика, цртеж, дигитална графика, фотографија, видео, инсталација, стрип, костим...).

Контакт особа је Ненад Вукелић: 069/715 772.

Отварање Румског ликовног салона је у петак, 29. децембра у 19.00 часова.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001