Select a news topic from the list below, then select a news article to read.

Конкурси за пројекте

2019. година

Додела средстава за програме и пројекте из области културе

Додела средстава за редовне активности и програме удружења:

Додела средстава за програме и пројекте из области спорта:

 

 

2018. година

Додела средстава за програме и пројекте из области културе

Додела средстава за редовне активности и програме удружења:

Додела средстава за програме и пројекте из области спорта:

 

 

2017. година

Додела средстава за програме и пројекте из области културе

Додела средстава за програме и пројекте из области спорта:

Додела средстава за редовне активности и програме удружења:

 

2016. година

Додела средстава за програме и пројекте из области културе

Додела средстава за програме и пројекте из области спорта:

Додела средстава за редовне активности и програме удружења:

 

2015. година

Додела средстава за редовне активности и програме удружења:

Додела средстава за програме и пројекте из области културе:

Додела средстава за програме и пројекте из области спорта:

Зимске службе на терену - Апел возачима

26. фебруар 2018.

SnegПред нама су три најхладнија дана од почетка зиме. Снег пада у већем делу земље, температура и до минус 15 степени Целзијусових.

Дежурне зимске службе у Општини Рума су од јутрос, од 4:45 часова, на терену, со је посута на свим приоритетним путним правцима, па на тим саобраћајницама тренутно нема потребе за чишћење снега. Из Штаба за ванредне ситуације поручују да се ситуација прати и да механизација у приправности.

Упућен је и апел возачима да буду максимално опрезни и прилагоде брзину кретања ситуацији на путу. Возачима се саветује да смање брзину, повећају одстојање између возила, избегавају нагле промене праваца и нагла кочења.

Уређење излетишта Борковац и нови пројекти "Партиципативног буџетирања"

14. новембар 2019.

Ljubišić i MančićДо сада највећа сума биће издвојена за финансирање пројеката које су предлагали и изгласали грађани наше општине, кроз пројекат "Партиципативно буџетирање", па ће тако у буџету за 2020. годину за ту намену бити опредељено 36,5 милиона динара.

Подсетимо, у буџет за наредну годину улазе два градска и три сеоска пројекта. Председник Општине Рума Слађан Манчић сматра да је локална самоуправа јасно показала намеру да испоштује жеље грађана, те да је пети циклус обележило највеће интересовање до сада.

"Имали смо највећи одзив грађана и када је реч о самим предлозима пројеката, а и касније при одлучивању шта је то што би волели да се уради у њиховим срединама. Сходно доброј ситуацији у којој се налазимо и доброј приходној страни буџета, ми смо желели да оно што су изгласали грађани ставимо у пројекцију буџета за наредну годину. Свакако да је најкапиталнији пројекат пешачко-бициклистичка стаза између Путинаца и Доњих Петроваца од готово 20 милиона динара. Вероватно понесени изградњом стазе између Путинаца и Жарковца, грађани су изразили жељу да повежемо и ова два села. Дали смо сагласност, наравно подједнако су важни и ови нешто мање финансијски захтевни пројекти, попут набавке школских ормарића или дечијих игралишта", казао је Манчић.

Изменама плана јавних набавки у Општини Рума, омогућено је расписивање тендера за уређење излетишта Борковац, а тај пројекат је део претходног циклуса "Партиципативног буџетирања".

опширније...

5

 * кроз општину Рума пролази и траса државног пута првог реда М-21, Нови Сад – Шабац.

Хуманитарне "Игре изненађења"

13. новембар 2019.

Za StefuИмам право да растем здраво!

ОШ "Душан Јерковић" и УПВО "Полетарац" заједничким снагама организују хуманитарну акцију - "Игре изненађења", а прикупљена средства су намењена лечењу младог суграђанина Стефана Гончина.

У креативној хуманитарној акцији, која се одржава у уторак, 19. новембра, у Спортскоm центру "Рума" учествују предшколци "Полетарца" и прваци "Душанове" школе, али и ученици старијих разреда који ће помагати млађима.

Румски малишани биће распоређени у шест тимова, који ће се надметати у по три игре. Дружење ће се завршити песмом и игром.

Сви присутни ће моћи у току манифестације да дају прилоге за Стефино лечење. 

"Игре изненађења" почињу у 10 часова.

4

   * аутопут Е-70 и железничка пруга - Коридор 10 се налазе на периферији града (Коридор 10 повезује Руму са Хрватском, Словенијом и целом западном Европом са једне стране и са Македонијом, Бугарском, Грчком и даље на исток са друге стране);

Покрајина подржала овогодишњи Румфест

7. август 2017.

RumfestПокрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство је, у оквиру конкурса за доделу средстава за одржавање традиционалних манифестација, финансијски помогао овогодишњи Румфест са 230.000 динара.

Румфест је ове године забележио велику посећеност, а Румљани су уживали у Винској улици, где су представљени гастрономски и туристички потенцијали Општине Рума. Такође, одржана су и два концерта Јелене Томашевић и Гаравог сокака, који су поред Румљана привукли и грађане из суседних општина.

опширније...

Асфалтирање улице Петефи Шандора у Никинцима

13. новембар 2019.

- Готово 90 милиона динара биће издвојено у овој години за реконструкцију постојеће путне инфраструктуре у нашој општини и ту је искључиво реч о општинским буџетским средствима уложеним кроз текуће одржавање. Ако се у то урачунају и средства за реконструкцију или изградњу нових улица и путева у румској општини, које Општина самостално или уз подршку виших нивоа власти издвајала, долазимо до значајне цифре од преко 2 милиона евра уложених ове године у унапређење путне инфраструктуре у нашој општини, изјавио је Слађан Манчић,председник Општине Рума, приликом данашњег обиласка радова на асфалтирању улице Петефи Шандора у Никинцима.

Радови у Никинцима се завршавају данас, а асфалтира се укупно 800 метара улице у ширини од 4 метра.

"Ова улица никада није имала асфалт, биле су бетонске плоче. Вода се задржавала, у зимском периоду било је проблема са чишћењем снега, механизација је ударала у састав плоча. На захтев Месне заједнице радимо ову улицу и за њу смо издвојили 5.272.000 динара. Сутра ће се радити и паркинг простор у центру села за шта смо обезбедили 970.000 динара. То је нешто што је приоритет у овом моменту МЗ Никинци, а ми настављамо да радимо као што смо радили читаве године у смислу улагања у путну инфраструктуру", рекао је Манчић нагласивши да ће се сваки лепи дан до краја године искористити за инфраструктурне радове, а да ускоро креће асфалтирање у још два села румске општине.

"После Никинаца врло брзо ћемо имати асфалтирање у Витојевцима, затим у Доњим Петровцима где ћемо такође радити пут ка гробљу који никад није урађен. На равномеран начин улажемо средства како у градске месне заједнице тако и у сеоске", оценио је Манчић.

Сами мештани улице Петефи Шандора поздрављају радове и истичу да су они били више него неопходни.

опширније...

3

* аеродром "Никола Тесла" налази се на само 35 км од града Руме

Одржана XI седница СО Рума

17. август 2017.

SO RumaОдборници Скупштине Општине Рума усвојили су на данашњем заседању Годишњи програм заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта Општине Рума за 2017. годину.

Годишњи програм није усвојен у року до 31. марта, из објективних разлога, условљен спровођењем поступка реституције, након чега је велики део државног земљишта враћен бившим власницима, стога је и усвајање Програма пролонгирано за август.

Начелник Општинске управе Душан Љубишић је истакао да Општина Рума убира значајне приходе од давања у закуп државног пољопривредног земљишта, али и да се та средства враћају пољопривредницима.

"Средства од закупа опет усмеравамо у пољопривреду и улажемо новац у уређење атарских путева, наводњавање и субвенционисање пољопривредних кредита. То су само неки од начина којим локална самоуправа излази у сусрет пољопривредницима и труди се да им да подстицај у производњи", рекао је Љубишић.

опширније...

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001