Select a news topic from the list below, then select a news article to read.

Конкурси за пројекте

2019. година

Додела средстава за програме и пројекте из области културе

Додела средстава за редовне активности и програме удружења:

Додела средстава за програме и пројекте из области спорта:

 

 

2018. година

Додела средстава за програме и пројекте из области културе

Додела средстава за редовне активности и програме удружења:

Додела средстава за програме и пројекте из области спорта:

 

 

2017. година

Додела средстава за програме и пројекте из области културе

Додела средстава за програме и пројекте из области спорта:

Додела средстава за редовне активности и програме удружења:

 

2016. година

Додела средстава за програме и пројекте из области културе

Додела средстава за програме и пројекте из области спорта:

Додела средстава за редовне активности и програме удружења:

 

2015. година

Додела средстава за редовне активности и програме удружења:

Додела средстава за програме и пројекте из области културе:

Додела средстава за програме и пројекте из области спорта:

Зимске службе на терену - Апел возачима

26. фебруар 2018.

SnegПред нама су три најхладнија дана од почетка зиме. Снег пада у већем делу земље, температура и до минус 15 степени Целзијусових.

Дежурне зимске службе у Општини Рума су од јутрос, од 4:45 часова, на терену, со је посута на свим приоритетним путним правцима, па на тим саобраћајницама тренутно нема потребе за чишћење снега. Из Штаба за ванредне ситуације поручују да се ситуација прати и да механизација у приправности.

Упућен је и апел возачима да буду максимално опрезни и прилагоде брзину кретања ситуацији на путу. Возачима се саветује да смање брзину, повећају одстојање између возила, избегавају нагле промене праваца и нагла кочења.

Општина гради котларницу и у насељу "Солидарност"

10. децембар 2019.

KotlarnicaСтабилна буџетска политика и константни привредни развој омогућили су да Општина Рума финансира капиталне пројекте, који се мере милионима евра, и то из сопствених средстава, што је до пре пар година било скоро незамисливо.

Општина Рума ће у унапређење мреже даљинског система грејања уложити око два милиона евра. Радови на изградњи котларнице у насељу Тивол почели су ове године, а за наредну годину планирана је изградња котларнице и у румском насељу "Солидарност".

"Котларница на Тиволу је пројектована да се ради у две буџетске године. Оно што нас радује је да ће се радови на тој котларници завршити много пре рока. По предлогу буџета за 2020. године планирамо да одмах по усвајању планова набавки и финансијских планова за наредну годину, пустимо и распишемо јавни оглас за изградњу котларнице у насељу "Солидарност", за шта ћемо припремити 120 милиона динара. Тамо, такође, желимо да са економски и еколошки неприхватљивог мазута пређемо на природни гас и тиме обезбедимо и уштеду и квалитетније грејање. То је веома значајан пројекат и он говори о снази Општине Рума, јер буквално у шест месеци финансирамо две котларнице, готово 2 милиона евра и оно што је најбитније имамо тај новац на нашем рачуну и приходи су доста добри", рекао је Манчић.

опширније...

5

 * кроз општину Рума пролази и траса државног пута првог реда М-21, Нови Сад – Шабац.

Усвојен Нацрт буџета за 2020. годину

10. децембар 2019.

Opstinsko vУкупно планирани приходи и примања буџета Општине Рума за 2020. годину износе 2.233.686.627 динара и то: 2.204.126.627,00 динара буџетских средстава и 29.560.000,00 динара из осталих извора буџетских корисника.

Председник Општине Рума Слађан Манчић истакао је да је буџет као и ранијих година реално пројектован, што уосталом и показују коначни Извештаји о извршењу буџета, те да ће локална самоуправа сама, и уз подршку виших нивоа власти, реализовати многе капиталне и инвестиционе пројекте, али и да је и даље подједнако заступљена и она социјална компонента буџета.

Predsednik Opštine Ruma"Издвајања за образовање, здравство, спорт, социјална давања све је задржано на истом или вишем нивоу. Поред бесплатног вртића обезбедили смо средства и за бесплатне уџбенике за основце. И наредне године решавамо запарложене проблеме, наслеђене ствари са којима нико није хтео да се бави. Град и Општина се мењају на боље, међутим, ми не бежимо од тога да проблема има и ми смо ти који смо показали вољу да мењамо ствари. То препознају и грађани и наши политички противници", рекао је Манчић најавивши да ће Општина у наредној години започети реконструкцију објекта Дома војске за шта ће бити издвојено око 30 милиона динара.

По први пут после неколико година у буџету су на другом месту изворни приходи од пореза на имовину уместо трансфера са виших нивоа власти, што јасно показује слику свега онога што смо радили у претходном периоду, оценио је Манчић.

опширније...

4

   * аутопут Е-70 и железничка пруга - Коридор 10 се налазе на периферији града (Коридор 10 повезује Руму са Хрватском, Словенијом и целом западном Европом са једне стране и са Македонијом, Бугарском, Грчком и даље на исток са друге стране);

Покрајина подржала овогодишњи Румфест

7. август 2017.

RumfestПокрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство је, у оквиру конкурса за доделу средстава за одржавање традиционалних манифестација, финансијски помогао овогодишњи Румфест са 230.000 динара.

Румфест је ове године забележио велику посећеност, а Румљани су уживали у Винској улици, где су представљени гастрономски и туристички потенцијали Општине Рума. Такође, одржана су и два концерта Јелене Томашевић и Гаравог сокака, који су поред Румљана привукли и грађане из суседних општина.

опширније...

Заказана XXVIII седница Скупштине Општине Рума

10. децембар 2019.

XXVIII седница Скупштине Општине Рума ће се одржати 17.12.2019. године са почетком у 10.00 часова у конференцијској сали Културног центра "Брана Црнчевић" у Руми. За седницу је предложен следећи дневни ред:

1. Предлог Одлуке о буџету општине Рума за 2020. годину

2. Предлог Кадровског плана Општинске управе и Општинског правобранилаштва општине Рума

3. Предлог Одлуке о изради Плана детаљне регулације за зону становања "Врбаре" у Руми

4. Предлог Одлуке о изменама и допунама Одлуке о образовању Штаба за ванредне ситуације на територији општине Рума

5. Предлог Закључка о давању сагласности на Одлуку Надзорног одбора о усвајању Програма пословања ЈП "Водовод" Рума за 2020. годину

6. Предлог Закључка о давању сагласности на Одлуку Надзорног одбора о усвајању Програма пословања ЈУП "ПЛАН" Рума за 2020. годину

7. Предлог Закључка о давању сагласности на Одлуку Надзорног одбора о усвајању Годишњег Програма пословања ЈП "Kомуналац" у Руми за 2020. годину

опширније...

3

* аеродром "Никола Тесла" налази се на само 35 км од града Руме

Одржана XI седница СО Рума

17. август 2017.

SO RumaОдборници Скупштине Општине Рума усвојили су на данашњем заседању Годишњи програм заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта Општине Рума за 2017. годину.

Годишњи програм није усвојен у року до 31. марта, из објективних разлога, условљен спровођењем поступка реституције, након чега је велики део државног земљишта враћен бившим власницима, стога је и усвајање Програма пролонгирано за август.

Начелник Општинске управе Душан Љубишић је истакао да Општина Рума убира значајне приходе од давања у закуп државног пољопривредног земљишта, али и да се та средства враћају пољопривредницима.

"Средства од закупа опет усмеравамо у пољопривреду и улажемо новац у уређење атарских путева, наводњавање и субвенционисање пољопривредних кредита. То су само неки од начина којим локална самоуправа излази у сусрет пољопривредницима и труди се да им да подстицај у производњи", рекао је Љубишић.

опширније...

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001