Select a news topic from the list below, then select a news article to read.

Конкурси за пројекте

2019. година

Додела средстава за програме и пројекте из области културе

Додела средстава за редовне активности и програме удружења:

Додела средстава за програме и пројекте из области спорта:

 

 

2018. година

Додела средстава за програме и пројекте из области културе

Додела средстава за редовне активности и програме удружења:

Додела средстава за програме и пројекте из области спорта:

 

 

2017. година

Додела средстава за програме и пројекте из области културе

Додела средстава за програме и пројекте из области спорта:

Додела средстава за редовне активности и програме удружења:

 

2016. година

Додела средстава за програме и пројекте из области културе

Додела средстава за програме и пројекте из области спорта:

Додела средстава за редовне активности и програме удружења:

 

2015. година

Додела средстава за редовне активности и програме удружења:

Додела средстава за програме и пројекте из области културе:

Додела средстава за програме и пројекте из области спорта:

Зимске службе на терену - Апел возачима

26. фебруар 2018.

SnegПред нама су три најхладнија дана од почетка зиме. Снег пада у већем делу земље, температура и до минус 15 степени Целзијусових.

Дежурне зимске службе у Општини Рума су од јутрос, од 4:45 часова, на терену, со је посута на свим приоритетним путним правцима, па на тим саобраћајницама тренутно нема потребе за чишћење снега. Из Штаба за ванредне ситуације поручују да се ситуација прати и да механизација у приправности.

Упућен је и апел возачима да буду максимално опрезни и прилагоде брзину кретања ситуацији на путу. Возачима се саветује да смање брзину, повећају одстојање између возила, избегавају нагле промене праваца и нагла кочења.

Почетак радова на уређењу фасаде Градске куће

21. новембар 2019.

Градска кућа РумаПочели су радови на реконструкцији фасаде Градске куће у Руми. Локална самоуправа је у претходном периоду уредила фасаду зграде Општинске управе у Главној 107, Треће месне заједнице и неколико сеоских месних заједница. У наредном периоду биће реконструисана фасада, замењени олуци и столарија на Градској кући.

Наша зграда треба да послужи за пример осталим зградама, и приватним и јавним, рекао је председник Општине Рума, Слађан Манчић.

Завршили смо процедуру око тендера за уређење ове фасаде. Вредност радова је нешто испод 4 милиона динара, а скоро 1.400 квадрата фасаде ће остати у аутентичном изгледу. Мислим да ова зграда, која је једна од најстаријих, заслужује да буде сређена споља као што смо је средили изнутра, а реконструкција ће дати лепши изглед и Главној улици и граду“, изјавио је Манчић.

Иако постоји могућност да ће у наредном периоду Општинска управа бити премештена у зграду Пореске управе, локална самоуправа је одлучила да обнови изглед Градске куће.

Слађан МанчићФасаде уређујемо да бисмо сачували зграде и да би наш град имао другачији, лепши изглед. Ко, где, када, у којој просторији ће бити, мења се из године у годину. Код нас се појавила могућност да пређемо у зграду Пореске управе која је у овом моменту полупразна, ићи ћемо у том правцу, видећемо шта ће даље бити“, рекао је Манчић.

Градска кућа је под заштитом државе и задржаће аутентичан изглед, биће испоштовани сви критеријуми Републичког завода за заштиту споменика културе. Завршетак радова се очекује до краја ове године.

Жао ми је што већ друга година излази, а да ниједна стамбена заједница на територији наше општине није искористила или није успела да испуни критеријуме Сталне конференције градова и општина која нам је дала правилник и налог како да суфинасирамо фасаде на приватним зградама, то јест на стамбеним заједницама за колективно становање, додао је Манчић.

опширније...

5

 * кроз општину Рума пролази и траса државног пута првог реда М-21, Нови Сад – Шабац.

Осам векова аутокефалности СПЦ - Мошти Светог Арсенија Сремца и Свечана академија "У захвалност Светом Сави"

21. новембар 2019.

Од 20. до 26. новембра у Храму силаска Светог духа на апостоле - Грчкој цркви у Руми, боравиће мошти Светог Арсенија Сремца, другог српског архиепископа, наследника Светог Саве. Дочек моштију организован је синоћ код Великог парка, а у оквиру обележавања великог јубилеја - осам векова аутокефалности Српске православне цркве. Мошти Светог Арсенија Сремца дочекало је свештенство Архијерејског намесништва румског, које обухвата 16 места, 14 на територији румске и два на територији иришке општине.

"Данас је прилика и могућност да у Руми дочекамо мошти Светог Арсенија Сремца, првог наследника Светог Саве, човека који је са простора овдашњег, где ми данас живимо и ево прилике да данас уз Божију помоћ поклонимо се његовим светим и чудотворни моштима, преко којих ми примамо благодати и силу Божију која се излива на све нас и обрадовани смо заиста што нас походи наследник Светог Саве, што имамо прилику да заједно са њим Бога умолимо за наступајуће дане и године и наступајуће векове да буду плодоносни и под покровитељством и чувањем наше свете и апостолски цркве", рекао је архијерејски намесник румски Сретен Лазаревић.

До 26. новембра Српска православна црква ће низом свечаности и служби обележити овај велики јубилеј, а централна манифестација је Свечана академија "У захвалност Светом Сави", која ће се одржати у суботу, 23. новембра у 19.00 часова, у Културном центру у Руми.

Свечана академија биће емитована у директном видео преносу захваљујући "Ворки тиму" из Руме.  На Свечаној академији беседиће Преосвећени Епископ сремски г. Василије и архијерејски намесник и парох румски протопрезвитер Сретен М. Лазаревић.

Линк за пренос уживо Академије у Руми, у суботу 23. новембра - линк.

опширније...

4

   * аутопут Е-70 и железничка пруга - Коридор 10 се налазе на периферији града (Коридор 10 повезује Руму са Хрватском, Словенијом и целом западном Европом са једне стране и са Македонијом, Бугарском, Грчком и даље на исток са друге стране);

Покрајина подржала овогодишњи Румфест

7. август 2017.

RumfestПокрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство је, у оквиру конкурса за доделу средстава за одржавање традиционалних манифестација, финансијски помогао овогодишњи Румфест са 230.000 динара.

Румфест је ове године забележио велику посећеност, а Румљани су уживали у Винској улици, где су представљени гастрономски и туристички потенцијали Општине Рума. Такође, одржана су и два концерта Јелене Томашевић и Гаравог сокака, који су поред Румљана привукли и грађане из суседних општина.

опширније...

Посета Агенције за акредитацију здравствених установа Србије Дому здравља „Рума“

20. новембар 2019.

Дом здравља „Рума“ акредитован је на седам година, а редован поступак поштовања примене стандарда подразумева и годишњу посету и процену.

Редовна посета Агенције за акредитацију здравствених установа Србије обављена је у уторак 19.11.2019. Испред Агенције за акредитацију здравствених установа Србије, у радној посети Дому здравља „Рума“ била је Гордана Дрча, стручни сарадник за сарадњу са здравственим установама, док су спољни оцењивачи прим. Гордана Павић Јевремовић и др стом. Софија Поповић специјалиста опште стоматологије. Редовна посета оцењивача обухвата проверу усклађености рада Дома здравља „Рума“ са стандардима за акредитацију и подразумева преглед здравствене установе, проверу вођења прописане медицинске документације, као и примену плана и унапређења безбедности пацијената. Спољашњи оцењивачи су прегледали документацију, обавили разговор са запосленима, обишли установу и једну сеоску здравствену амбуланту.

У наредних 15 дана Дом здравља „Рума“ очекује извештај Агенције за акредитацију здравствених установа Србије о обављеној посети оцењивача, рекла је директорка Дома здравља „Рума“ др стом. Јелена Стојанац Мрачевић.

3

* аеродром "Никола Тесла" налази се на само 35 км од града Руме

Одржана XI седница СО Рума

17. август 2017.

SO RumaОдборници Скупштине Општине Рума усвојили су на данашњем заседању Годишњи програм заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта Општине Рума за 2017. годину.

Годишњи програм није усвојен у року до 31. марта, из објективних разлога, условљен спровођењем поступка реституције, након чега је велики део државног земљишта враћен бившим власницима, стога је и усвајање Програма пролонгирано за август.

Начелник Општинске управе Душан Љубишић је истакао да Општина Рума убира значајне приходе од давања у закуп државног пољопривредног земљишта, али и да се та средства враћају пољопривредницима.

"Средства од закупа опет усмеравамо у пољопривреду и улажемо новац у уређење атарских путева, наводњавање и субвенционисање пољопривредних кредита. То су само неки од начина којим локална самоуправа излази у сусрет пољопривредницима и труди се да им да подстицај у производњи", рекао је Љубишић.

опширније...

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001