Select a news topic from the list below, then select a news article to read.

Конкурси за пројекте

2019. година

Додела средстава за програме и пројекте из области културе

Додела средстава за редовне активности и програме удружења:

Додела средстава за програме и пројекте из области спорта:

 

 

2018. година

Додела средстава за програме и пројекте из области културе

Додела средстава за редовне активности и програме удружења:

Додела средстава за програме и пројекте из области спорта:

 

 

2017. година

Додела средстава за програме и пројекте из области културе

Додела средстава за програме и пројекте из области спорта:

Додела средстава за редовне активности и програме удружења:

 

2016. година

Додела средстава за програме и пројекте из области културе

Додела средстава за програме и пројекте из области спорта:

Додела средстава за редовне активности и програме удружења:

 

2015. година

Додела средстава за редовне активности и програме удружења:

Додела средстава за програме и пројекте из области културе:

Додела средстава за програме и пројекте из области спорта:

Зимске службе на терену - Апел возачима

26. фебруар 2018.

SnegПред нама су три најхладнија дана од почетка зиме. Снег пада у већем делу земље, температура и до минус 15 степени Целзијусових.

Дежурне зимске службе у Општини Рума су од јутрос, од 4:45 часова, на терену, со је посута на свим приоритетним путним правцима, па на тим саобраћајницама тренутно нема потребе за чишћење снега. Из Штаба за ванредне ситуације поручују да се ситуација прати и да механизација у приправности.

Упућен је и апел возачима да буду максимално опрезни и прилагоде брзину кретања ситуацији на путу. Возачима се саветује да смање брзину, повећају одстојање између возила, избегавају нагле промене праваца и нагла кочења.

Повратак природи - Дечији летњи камп на Борковцу

18. август 2019.

Povratak prirodiОвог викенда на Борковцу се одржава други летњи камп „Повратак природи“, намењен деци старости до 15 година из Руме. Летњи камп организује Спортски савез Општине Рума, уз логистичку подршку Црвеног крста Рума.

Идеја је да се млади окупе у Борковачкој шуми, да читав викенд бораве на отвореном и у природи проведу квалитетно време. Са њима раде тренери Милан Смиљанић и Дејан Ловчанин, који децу, полазнике летњих спортских школица, анимирају различитим садржајима.

Смисао свега је да се деца бар на кратко врате у природу и у контролисаним условима проведу у Борковачкој шуми неколико дана. Организовали смо им занимљиве активности, пливање на градском базену, вожњу кајаком на језеру, стреличарство, скакање у џаковима, полигоне спретности и све оне заборављене дечије игре за које ова деца ни не знају. Обилазимо шуму, сакупљамо грање, ложимо логорску ватру, печемо кукурузе, а читамо и неке загонетне приче познатог педагога Уроша Петровића“, каже Дејан Ловчанин и напомиње да су родитељи радо прихватили идеју летњег кампа, јер им деца имају квалитетан боравак у природи, а притом су у непосредној близини куће.

опширније...

5

 * кроз општину Рума пролази и траса државног пута првог реда М-21, Нови Сад – Шабац.

Пораз "1. маја" на старту „Српске лиге - Војводина"

17. август 2019.

Упркос великој жељи фудбалери 1. маја нису успели да на старту првенства упишу бодове. У  сусрету са, такође, новајлијом уСрпској лиги Војводина, екипом Козаре из Банатског Великог села, Румљани су пред својим навијачима поражени резултатом 2:1. Дугогодишњи првотимац румског клуба Јеленко Чупељић сјајним ударцем са ивице казненог простора донео је предност Румљанима, а до краја првог полувремена гости су изједначили преко Милана Војводића, а затим и остали и са играчем мање, пошто је други жути картон показан Милошу Зечевићу. Друго полувреме протекло је у опсади гола „Козаре“, али због лоше завршице фудбалери „1. маја“ нису могли до поготка. Након контранапада који је предводио Војводић, „Козара“ је изборила корнер после кога је Душан Божић постигао победнички гол.

Мирослав Блануша, тренер „1. Маја“, каже да је за румске фудбалере слаба утеха то што су данас били бољи ривал.

опширније...

4

   * аутопут Е-70 и железничка пруга - Коридор 10 се налазе на периферији града (Коридор 10 повезује Руму са Хрватском, Словенијом и целом западном Европом са једне стране и са Македонијом, Бугарском, Грчком и даље на исток са друге стране);

Покрајина подржала овогодишњи Румфест

7. август 2017.

RumfestПокрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство је, у оквиру конкурса за доделу средстава за одржавање традиционалних манифестација, финансијски помогао овогодишњи Румфест са 230.000 динара.

Румфест је ове године забележио велику посећеност, а Румљани су уживали у Винској улици, где су представљени гастрономски и туристички потенцијали Општине Рума. Такође, одржана су и два концерта Јелене Томашевић и Гаравог сокака, који су поред Румљана привукли и грађане из суседних општина.

опширније...

Општинско веће данас доделило 12.500.000 динара верским заједницама, спортским клубовима, удружењима, успешним ученицима и социјално угроженим становницима Општине Рума

17. август 2019.

Opštinsko većeДевет милиона динара је на данашњој седници Општинског већа додељено традиционалним верским заједницама у Општини Рума. Предлогом Одлуке о додели средстава из буџета Општине Рума за 2019. годину за програме и активности цркава и верских заједница на територији Општине Рума новац је распоређен на седам цркава, три у граду и четири у селима, а мањи део средстава је као и претходних година остао у резерви.

За Српску православну цркву у Витојевцима одобрено је 1.500.000 динара, за Српску православну цркву у Краљевцима 1.050.000 динара, за Српску православну цркву у Вогњу 2.500.000 динара, за Српску православну цркву у Буђановцима 1.000.000 динара, за Храм Вазнесења Господњег у Руми 2.100.000 динара, за румски Храм Силаска Светог Духа на апостоле 350.000 динара и за Римокатоличку цркву „Узвишења Светог Крижа“ у Руми 500.000 динара.

За организацију низа културних, забавних и спортских манифестација у наредном периоду Удружењу родитеља и деце Бродић Паркић из Руме одобрена је новчана помоћ у износу од 100.000 динара.

Већници су изгласали и Одлуку о измени Одлуке о додели средстава из буџета општине Рума за програме и пројекте из области спорта од значаја за Општину Рума за 2019. годину. Због уласка у више рангове неколико фудбалских клубова је добило додатна средства.

опширније...

3

* аеродром "Никола Тесла" налази се на само 35 км од града Руме

Одржана XI седница СО Рума

17. август 2017.

SO RumaОдборници Скупштине Општине Рума усвојили су на данашњем заседању Годишњи програм заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта Општине Рума за 2017. годину.

Годишњи програм није усвојен у року до 31. марта, из објективних разлога, условљен спровођењем поступка реституције, након чега је велики део државног земљишта враћен бившим власницима, стога је и усвајање Програма пролонгирано за август.

Начелник Општинске управе Душан Љубишић је истакао да Општина Рума убира значајне приходе од давања у закуп државног пољопривредног земљишта, али и да се та средства враћају пољопривредницима.

"Средства од закупа опет усмеравамо у пољопривреду и улажемо новац у уређење атарских путева, наводњавање и субвенционисање пољопривредних кредита. То су само неки од начина којим локална самоуправа излази у сусрет пољопривредницима и труди се да им да подстицај у производњи", рекао је Љубишић.

опширније...

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001