Select a news topic from the list below, then select a news article to read.

Конкурси за пројекте

2019. година

Додела средстава за програме и пројекте из области културе

Додела средстава за редовне активности и програме удружења:

Додела средстава за програме и пројекте из области спорта:

 

 

2018. година

Додела средстава за програме и пројекте из области културе

Додела средстава за редовне активности и програме удружења:

Додела средстава за програме и пројекте из области спорта:

 

 

2017. година

Додела средстава за програме и пројекте из области културе

Додела средстава за програме и пројекте из области спорта:

Додела средстава за редовне активности и програме удружења:

 

2016. година

Додела средстава за програме и пројекте из области културе

Додела средстава за програме и пројекте из области спорта:

Додела средстава за редовне активности и програме удружења:

 

2015. година

Додела средстава за редовне активности и програме удружења:

Додела средстава за програме и пројекте из области културе:

Додела средстава за програме и пројекте из области спорта:

Зимске службе на терену - Апел возачима

26. фебруар 2018.

SnegПред нама су три најхладнија дана од почетка зиме. Снег пада у већем делу земље, температура и до минус 15 степени Целзијусових.

Дежурне зимске службе у Општини Рума су од јутрос, од 4:45 часова, на терену, со је посута на свим приоритетним путним правцима, па на тим саобраћајницама тренутно нема потребе за чишћење снега. Из Штаба за ванредне ситуације поручују да се ситуација прати и да механизација у приправности.

Упућен је и апел возачима да буду максимално опрезни и прилагоде брзину кретања ситуацији на путу. Возачима се саветује да смање брзину, повећају одстојање између возила, избегавају нагле промене праваца и нагла кочења.

РК "Словен" обележио 63. годишњицу клуба

14. децембар 2019.

RukometНа крају успешне јесење полусезоне, Рукометни клуб „Словен“ прославио је 63 године постојања. Обележавању значајног датума присуствовали су представници Рукометног савеза Србије, румске локалне самоуправе, Интернационалне полицијске асоцијације Србије, многобројни спонзори и пријатељи клуба. Руководство клуба се захвалило свима који су увеличали славље и препознали институцију овог клуба, који датира из 1956 године.

Румски клуб тренутно наступа у Првој лиги Србије, а броји око 90 чланова у више узрасних категорија. Пре неколико месеци ЖРК „Словен“ је променио име у РК „Словен“ због формирања и мушке секције. За сада десетак дечака тренира у „Словену“, а у клубу верују да ће се врло брзо позиционирати као један од најбољих сремских клубова у обе конкуренције.

Read more...

5

 * кроз општину Рума пролази и траса државног пута првог реда М-21, Нови Сад – Шабац.

Књига „Све моје речи, сви моји снови“ –Пред читаоцима богати новинарски опус Катице Кузмановић

14. децембар 2019.

KaticaДирљиво, на моменте каткад и сетно, пуно јаких емоција, ипак, прожето оним познатим сремачким шеретским духом, ето такво је било књижевно вече на којем је позната новинарка Катица Кузмановић представила своју прву књигу - „Све моје речи, сви моји снови“.

Реч је о књизи новинарских записа румске новинарке која је током своје дуге каријере била сведок многих догађаја и евидентичар многих људских прича и судбина, a близу четири деценије објављивала их је на страницама Сремских новина.

Један део тих прича, из богатог опуса, одабрала је и објавила у овој књизи чији је издавач Градска библиотека „Атанасије Стојковић“.

PublikaРумска библиотека била је синоћ мала да прими све поштоваоце Катициног рада, па је тако организатор дуплирао број места у читаоници како би сви могли да присуствују представљању њеног књижевног првенца.

„Све моје речи, сви моји снови“ се састоји од 26 одабраних прича, како је рекао рецезент књиге, књижевник Тодор Бјелкић - „Приче које на романе личе“. Међу корицама књиге су се нашли, између осталих, светски признати алпиниста, наш Румљанин, Горан Ферлан, културни прегалац Бошко Богичевић, истакнути архитекта Ђорђе Јелача, слепи куглаш Бранислав Викторовић, хроничар Бошко Пауковић, дугогодишња директорица Геронтолошког центра Марија Станојчић Срака (која је, наглашава Катица, најзаслужнија што се одлучила да део текстова уобличи у књигу), али и они мање познати, са занимљивим судбинама, често тешким, чију животну причу никад не би ни спознали да није ауторкиног вичног пера. Домаћи, дођоши, избеглице, па чак и једна керуша... Ту су наравно и њене чувене колумне из Сремских новина - „Док размишљам о нама“.

Као лајтмотив књиге протеже се стара кинеска пословица која гласи: "Пред сваку кућу, бар једном у животу стане златна кочија, питање је да ли је домаћин тог дана код куће".

опширније...

4

   * аутопут Е-70 и железничка пруга - Коридор 10 се налазе на периферији града (Коридор 10 повезује Руму са Хрватском, Словенијом и целом западном Европом са једне стране и са Македонијом, Бугарском, Грчком и даље на исток са друге стране);

Покрајина подржала овогодишњи Румфест

7. август 2017.

RumfestПокрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство је, у оквиру конкурса за доделу средстава за одржавање традиционалних манифестација, финансијски помогао овогодишњи Румфест са 230.000 динара.

Румфест је ове године забележио велику посећеност, а Румљани су уживали у Винској улици, где су представљени гастрономски и туристички потенцијали Општине Рума. Такође, одржана су и два концерта Јелене Томашевић и Гаравог сокака, који су поред Румљана привукли и грађане из суседних општина.

опширније...

Семинар о допингу у спорту

13. децембар 2019.

RumaУ организацији Спортског савеза Oпштине Рума и Савате савеза Србије у недељу, у конференцијској сали Kултурног центра "Брана Црнчевић", Антидопинг агенција Србије одржаће семинар о допингу у спорту.

Представници Агенције говориће о изменама у антидопинг правилима и њиховој примени.

Семинар је организован за спортисте и спортске раднике у циљу бољег упознавања са проблемима допинга у спорту, законским одредбама у вези допинга о спорту и начину спречавања ове негативне појаве у нашем друштву.

Спортски савез је обезбедио пригодне поклоне за учеснике. Почетак семинара је заказан за 10 часова.

3

* аеродром "Никола Тесла" налази се на само 35 км од града Руме

Одржана XI седница СО Рума

17. август 2017.

SO RumaОдборници Скупштине Општине Рума усвојили су на данашњем заседању Годишњи програм заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта Општине Рума за 2017. годину.

Годишњи програм није усвојен у року до 31. марта, из објективних разлога, условљен спровођењем поступка реституције, након чега је велики део државног земљишта враћен бившим власницима, стога је и усвајање Програма пролонгирано за август.

Начелник Општинске управе Душан Љубишић је истакао да Општина Рума убира значајне приходе од давања у закуп државног пољопривредног земљишта, али и да се та средства враћају пољопривредницима.

"Средства од закупа опет усмеравамо у пољопривреду и улажемо новац у уређење атарских путева, наводњавање и субвенционисање пољопривредних кредита. То су само неки од начина којим локална самоуправа излази у сусрет пољопривредницима и труди се да им да подстицај у производњи", рекао је Љубишић.

опширније...

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001