Select a news topic from the list below, then select a news article to read.

Конкурси за пројекте

2019. година

Додела средстава за програме и пројекте из области културе

Додела средстава за редовне активности и програме удружења:

Додела средстава за програме и пројекте из области спорта:

 

 

2018. година

Додела средстава за програме и пројекте из области културе

Додела средстава за редовне активности и програме удружења:

Додела средстава за програме и пројекте из области спорта:

 

 

2017. година

Додела средстава за програме и пројекте из области културе

Додела средстава за програме и пројекте из области спорта:

Додела средстава за редовне активности и програме удружења:

 

2016. година

Додела средстава за програме и пројекте из области културе

Додела средстава за програме и пројекте из области спорта:

Додела средстава за редовне активности и програме удружења:

 

2015. година

Додела средстава за редовне активности и програме удружења:

Додела средстава за програме и пројекте из области културе:

Додела средстава за програме и пројекте из области спорта:

Зимске службе на терену - Апел возачима

26. фебруар 2018.

SnegПред нама су три најхладнија дана од почетка зиме. Снег пада у већем делу земље, температура и до минус 15 степени Целзијусових.

Дежурне зимске службе у Општини Рума су од јутрос, од 4:45 часова, на терену, со је посута на свим приоритетним путним правцима, па на тим саобраћајницама тренутно нема потребе за чишћење снега. Из Штаба за ванредне ситуације поручују да се ситуација прати и да механизација у приправности.

Упућен је и апел возачима да буду максимално опрезни и прилагоде брзину кретања ситуацији на путу. Возачима се саветује да смање брзину, повећају одстојање између возила, избегавају нагле промене праваца и нагла кочења.

Извештај са XXIII седница Скупштине општине Рума

19. јун 2019.

Одборници Скупштине општине Рума усвојили су данас свих десет предложених тачака дневног реда. Највише интересовања изазвале су тачке дневног реда везане за буџет: Одлука о завршном рачуну буџета Општине Рума за 2018. годину са извештајем о извршењу Одлуке о буџету за 2018. годину и Први Ребаланс буџета. Ове две одлуке образлагала је Биљана Дамљановић, шефица Одељење за финансије, привреду и пољопривреду и том приликом истакла да је укупан износ прихода и примања и расхода и издатака буџета планиран у бруто износу од 2.256.000.000 динара, од чега су 2.190.000.000 динара приходи и примања буџета општине, заједно са пренетим неутрошеним средствима из 2017. године, а 66.000.000 динара су примања из осталих извора. Укупни расходи и издаци за 2018. годину реализовани су у укупном износу од 1.984.000.000 динара.

Завршни рачун за 2018. годину је један документ који улива оптимизам, рекао је председник Скупштине општине Рума, Стеван Ковачевић.

„У 2018. години када је у питању буџетско пословање Општина Рума је остварила импресиван резултат, не само да смо успели да превазиђемо психолошку баријеру од 2 милијарде планираних и остварених средстава, него је тај резултат још импресивнији ако се сетимо да смо само пре шест година имали буџет који је био на нивоу 970 милиона динара, али који је био оптерећен са 500 милиона динара разних обавеза и дугова. Успели смо да активирањем најздравијих ресурса, а то је покретање привредних активности у општини, повећамо приходе по основу зарада и имовине, успели смо да анимирамо и више органе власти успешним пројектима, да привучемо средства и са покрајинског и републичког нивоа и све је то резултирало значајном повећању обима прихода. Са друге стране успели смо да рационалним коришћењем средстава расходе сведемо на меру економичне употребе средстава“, рекао је Стеван Ковачевић.

Један од разлога за доношење Одлуке о изменама и допунама Одлуке о буџету Општине Рума за 2019. годину садржан је у Уговору о наменским трансферима у социјалној заштити закљученог између Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Општине Рума по коме ће се Општини Рума пренети укупан износ наменских трансфера у висини од 12.230.283 динара, а други разлог је добијена сагласност Министарства на основу које се дозвољена маса средстава за плате може увећати за износ од 18.150.710 динара. Увећaње масе средстава за плате односи се на исплату плата запослених у Предшколској установи "Полетарац" Рума која је у септембру и новембру 2018. године отворила нове васпитне групе, и у складу са тим ангажовала нове раднике.

опширније...

5

 * кроз општину Рума пролази и траса државног пута првог реда М-21, Нови Сад – Шабац.

Обавештење ЈП "Водовод"

19. јун 2019.

Данас  19.6.2019. године, у периоду од 09.00 до 13.00 часова, због радова  на трафо станици и електромрежи у Платичеву, биће отежано водоснабдевање са могућношћу потпуног прекида водоснабдевања за време трајања радова.

 

 

4

   * аутопут Е-70 и железничка пруга - Коридор 10 се налазе на периферији града (Коридор 10 повезује Руму са Хрватском, Словенијом и целом западном Европом са једне стране и са Македонијом, Бугарском, Грчком и даље на исток са друге стране);

Покрајина подржала овогодишњи Румфест

7. август 2017.

RumfestПокрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство је, у оквиру конкурса за доделу средстава за одржавање традиционалних манифестација, финансијски помогао овогодишњи Румфест са 230.000 динара.

Румфест је ове године забележио велику посећеност, а Румљани су уживали у Винској улици, где су представљени гастрономски и туристички потенцијали Општине Рума. Такође, одржана су и два концерта Јелене Томашевић и Гаравог сокака, који су поред Румљана привукли и грађане из суседних општина.

опширније...

Краљице 2019.

19. јун 2019.

Краљице 2019.Пети пут су Краљице на други дан Духова обишле румска домаћинства, јавне установе, школе и све оне који су имали добру вољу да их угосте. Након причести у цркви и примања благослова од Епископа сремског Василија, Краљице су још једном обишле Руму и пренеле благодет овог великог православног празника.

"АНИП "Бранко Радичевић" дугује велику захвалност свима који су учествовали у још једном великом подвигу за очување наше богате традиције. Општина Рума је подржала овај пројекат од самог почетка, његове почетне фазе, истраживања, сакупљање потребних информација и саму поставку и реализацију. Обичај сада сам по себи постаје традиција и враћа се у оне оквире где му је одувек и било место, међу народ", рекао је шеф Ансамбла, Петар Поповић.

опширније...

3

* аеродром "Никола Тесла" налази се на само 35 км од града Руме

Одржана XI седница СО Рума

17. август 2017.

SO RumaОдборници Скупштине Општине Рума усвојили су на данашњем заседању Годишњи програм заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта Општине Рума за 2017. годину.

Годишњи програм није усвојен у року до 31. марта, из објективних разлога, условљен спровођењем поступка реституције, након чега је велики део државног земљишта враћен бившим власницима, стога је и усвајање Програма пролонгирано за август.

Начелник Општинске управе Душан Љубишић је истакао да Општина Рума убира значајне приходе од давања у закуп државног пољопривредног земљишта, али и да се та средства враћају пољопривредницима.

"Средства од закупа опет усмеравамо у пољопривреду и улажемо новац у уређење атарских путева, наводњавање и субвенционисање пољопривредних кредита. То су само неки од начина којим локална самоуправа излази у сусрет пољопривредницима и труди се да им да подстицај у производњи", рекао је Љубишић.

опширније...

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001