Председник Покрајинске владе обишао инфраструктурне пројекте у Руми

величина слова

11. јун 2018.

Председник Владе Војводине Игор Мировић заједно са председником Општине Рума, Слађаном Манчићем, директором Управе за капитална улагања АП Војводинe, Недељком Ковачевићем и сарадницима обишли су велике инфраструктурне пројекте на територији румске општине, који су реализовани заједничким средствима покрајинске Владе и Општине Рума.

Мировић је прво обишао почетак радова на реконструкцији Главне улице, а у питању је велики пројекат укупне вредности 166 милиона динара, од чега је учешће Општине 35 милиона, а остатак, нешто већи од 130 милиона динара општина Рума добила је на конкурсу који је Влада АП Војводине спровела почетком ове године. Радови су почели на углу Главне и улице Змај Јова Јовановић и наставиће се према Градском тргу и даље према Малом парку, а према најавама трајаће до краја године. Мировић је радове оценио као веома добре и темпиране у право време када ће се мање оптерећивати живот у централној румској улици.

Посета је настављена обиласком једне од највећих радних зона у земљи, индустријске зоне „Румска петља“ која се простире на 220 хектара земљишта и на којој је недавно завршена изградња потпуно нове расвете у дужини од око 3 километра. Ова инвестиција у потпуности је реализована средстима Управе за капитална улагања АП Војводине у износу од преко 45 милиона динара.

Програм је завршен обиласком румског села Буђановци, где је такође ових дана завршен најзначајнији инфраструктурни пројекат потпуне реконструкције више саобраћајница. Први пут мештани овог села добили су нов асфалт, а инвестиција је вредна преко 55 милиона динара, 45 милиона обезбеђено је из покрајинског, а 10 милиона динара из општинског буџета, могло се чути приликом обиласка.

 

Игор Мировић, председник покрајинске Владе, том приликом је нагласио да су покрајинска Влада и Општина Рума урадили велики заједнички посао на важним инфраструктурним пројектима у протекле две године.

- Општина Рума једна је од најспособнијих и најодговорнијих када је реч о могућностима за припрему пројектне документације, што је за нас веома важно. Видели сте да смо ове године 5.јануара расписали конкурс за оне који су имали спремну пројектну документацију. Потребно је три до четири месеца, такве су процедуре, да би почетком јуна кренуле оне инвестиције које су практично започете крајем прошле године у делу пројектовања, односно почетком ове године у делу процедуре око јавних конкурса. Ми смо једина администрација која је важан посао везан за инвестиције почела 5.јануара, без спајања празника. Општина Рума нас је у томе пратила и показала да је могуће на време припремити и релизовати инвестицију. То је важно због тога јер имамо добре економске показатеље у Војводини. Један од показатеља везан је за раст грађевинарства, за привреду везану за грађевинарство и томе доприносе и ове инвестиције које Управа за капитална улагања спроводи у 45 општина и градова на територији Војводине, рекао је приликом обраћања Игор Мировић.

Слађан Манчић, председник Општине Рума изразио је захвалност на радној посети председника Мировића, а посебно због значајних средстава који унапређују квалитет живота свих грађана ове сремске општине.

-Могу само да захвалим што је господин Мировић данас са нама у радној посети Руми, с обзиром на то да смо само у овој 2018.години са пројектима са којима смо располагали на конкурсима покрајинске Владе за инфраструктуру добијемо преко 220 милиона динара. То показује да су покрајинска Влада и Управа за капитална улагања препознали значај ових пројеката. Видите само ове људе у Буђановцима који никад до сад нису имали асфалт у свом селу, то је нешто што њима омогућава и омогућиће у перспективи много квалитетнији и оперативнији живот, посебно што је ово пољопривредни крај, јер ако нема пута нема ни живота, рекао је Манчић.

Неки пројекти су завршени, попут реконструкције буђановачких улица и расвете у радној зони „Румска петља“, а неки тек стартују. С тим у вези, председник Општине Рума Слађан Манчић се надовезао на пројекат вредан преко 166 милиона динара, а то је реконструкција Главне улице који је почела у понедељак

-Највећи пројекат започели смо управо данас, који ће граду дати нов изглед. Више од 130 милиона динара добијено је из средстава покрајинске владе, преко управе за капитална улагања. Са нашим учешћем од готово 35 милиона динара смо заокружили целину, и то је нешто што ће обележити ову годину на територији наше општине. Заиста имамо добру комуникацију са покрајинском Владом и свим секретаријатима и помоћ стиже са свих страна, јер смо и ми спремни да се јављамо на све конкурсе, небитно који је секретаријат у питању. Добијамо значајна средства што нама као општини значи, с обзиром на то да низ пројеката суфинансирамо заједно или у потпуности финансира покрајина. Ми припремамо нове пројекте и премни смо за све наредне конкурсе, закључио је Манчић.

Досадашња сарадња дала је и даће резултате, могло се чути приликом посете Игора Мировића Руми. Очекује се долазак још једног инвеститора у опремљену радну зону „Румска петља“, а спрема се и једна велика инвестиција у оквиру водозахвата Борковац у Руми, која ће побољшати водоснабдевање у општини Рума и Ириг, нагласио је Мировић. Он је додао да се наредне недеље спрема и ребаланс покрајинског буџета који ће омогућити нова улагања у општине широм Војводине, нове пројекте који ће се реализовати у другој половини ове године, као и припреме за наредну конкурсну годину.

 

 

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001