"Хорис" - Радови на изградњи комплекса за коњички спорт и хипотерапију у пуном јеку

величина слова

13. јун 2018.

HorisРадови на изградњи комплекса за коњички спорт и хипотерапију, који се реализује у оквиру ЕУ пројекта прекограничне сарадње "Хорис - Коњичке руте Срем", увелико су у току.

На око 1,1 хектара општинског земљишта на ободу Руме, тик уз Тиволску улицу, изводе се радови на изградњи затвореног мањежа површине 1.012 м2, штале за коње површине 95 м2 и отвореног мањежа површине 836 м2. У оквиру овог пројекта планирана је набавка једног коња за терапеуске сврхе и три коња која су прилагођена раду са децом.

Поред унапређења туристичких потенцијала, промоције/оживљавања коњичког спорта у Срему, посебна вредност пројекта је успостављање хипотерапије која је делотворна за особе са функционалним ограничењима, неуромоторним и сензорним дисфункцијама.

HorisЈединствено природно окружење и дружење са животињом, где се кроз игру и рекреацију постижу резултати, јесте оно што хипотерапију чини посебним. Хипотерапија позитивно делује на нормализацију мишићног тонуса, јачање снаге, повећава обим покрета, контролише држање тела, побољшава координацију, равнотежу, симетрију покрета, циркулацију и дисање, појачава концентрацију и пажњу.

Рок за завршетак радова на комплексу је август 2018. године, а стручне едукације за спровођење терапије су већ почеле. У прилог томе треба истаћи и да су 25. маја потписани су и уговори о финансирању стручног усавршавања људи који ће радити при комплексу, а реч је радницима СППШ "Стеван Петровић Бриле", Центра за социјални рад Општине Рума, Дневног центра/боравка за децу са сметњама у развоју, Дому здравља "Рума"...

Укупан одобрени буџет пројекта "Хорис" је 1.417.632,24 евра, од чега је 212.644,85 евра суфинансирање пројектних партнера. Општини Рума је по овом пројекту одобрен износ од 395.888,14 евра, од чега је планирано учешће локалне самоуправе 59.383,23 евра. Општина Рума је за овај пројекат добила значајна средства из Покрајине, те већи део тих 59.383,23 евра заправо суфинансирати Покрајински секретаријат за финансије.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001