Обележено 70 година постојања Музичке школе

величина слова

14. јун 2018.

OMSПрошле седмице, ОМШ „Теодор Тоша Андрејевић“ обележила је свечаним концертом својих бивших ученика и садашњих професора, седам деценија свог рада на музичком образовању. Директорка Весна Гулан је истакла да колектив Музичке школе функционише као хомогена заједница у којој је тренутно 350 ђака, која негује таленте, знање, рад, културу, хуманост, пријатељство и такмичарски дух.

"И тако је већ 70 дугих година. За то време многи наши ученици су постали професори овде, а и деца наших бивших су били или јесу наши ученици", рекла је директорка Весна Гулан.

O музичком животу у Руми говорио историчар Ђорђе Бошковић који је био и аутор монографије о Музичкој школи која је објављена поводом шест деценија постојања ове школе. Он је подсетио и на Антонија Циндрића који се бавио и педагошким радом, чији је један од првих ученика био управо Теодор Тоша Андрејевић чије име носи румска Музичка школа.

 

Теодор Андрејевић је рођен у Руми 1852. године, као изузетан таленат је добио државну стипендију и отишао на бечки Конзерваторијум где је учио фагот, обоу, клавир и виолину.

"Тамо се прикључио оркестру Јохана Штрауса млађег, а био је и хоровођа Српског академског друштва „Зора“ у Бечу. Он је био и патриота и носилац је медаље за храброст јер је као добровољац учествовао у српско – турском рату. Поново се враћа у Беч, а потом је отишао у Аустралију где је засновао и породицу. По повратку у Београд је радио као педагог, а 1888. године је основао прву Музичку школу у Србији, у Београду", рекао је Ђорђе Бошковић. Теодор Тоша Андрејевић је умро 1931. године у Београду где је и сахрањен.

Овом свечаном концерту поводом јубилеја присуствовале су и наше познате оперске певачице и професорке Виолета Панчетовић Радаковић, Наташа Јовић Тривић и примадона Радмила Бакочевић. Подсетимо и на њихов велики ангажман везан за организацију такмичења соло певача „Никола Цвејић“ које се већ две деценије одржава у Руми, у част такође, светски познатог уметника Николе Цвејића.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001