Почео тродневни фестивал једноминутног филма „Мистер Ворки“

величина слова

1. јун 2018.

Mister5. Међународни фестивал једноминутног филма "Мистер Ворки" свечано је отворен вечерас, у Малој дворани Културног центра „Брана Црнчевић“, у Руми. Тродневни фестивал се одржава у знак сећања на чувеног холивудског филмског теоретичара, режисера и професора Славка Воркапића, рођеног у Добринцима.

Организатор фестивала је Ворки тима Рума, независни филмски центар и кино клуб који од 2005. године неуморно спроводи своју мисију пропаганде живота и дела српског и светског великана филмске уметности.

У два такмичарска програма, према избору селектора Фестивала, филмског редитеља Марка Костића, биће приказано 116 најкраћих светских филмских остварења.

Dragan Cakic Румска публика је вечерас уживала у 55 остварења, док је за сутра планирана пројекција 61 једноминутног филма.

Публика је сјајно реаговала на вечерашње такмичарске филмове.Многи осведочени филмски сладокусци рекли су да су филмови квалитетнији него на прошлом фестивалу. Све нас то радује и позвао бих румску публику да и сутра и у недељу посети фестивал, имамо много занимљивих пратећих програма, верујем да ћемо сви заједно уживати“, истакао је организатор фестивала Драган Цакић, из румског Ворки тима.

У такмичарској конкуренцији су филмови из чак 34 земље, са 4 континента, а овогодишњим програмом доминирају ангажовани филмови, који у фокусу имају еколошке и антиратне теме.

Stevan KovačevićОпштина Рума је и ове године финансијски подржала фестивал, а свечано га је отворио председник СО Рума Стеван Ковачевић.

Ово је веома значајан фестивал за нашу општину, јер негује успомену на Славка Воркапића, човека који је из наше Руме и Добринаца, у потрази за својим сновима, отишао у центар филмске индустрије и тамо показао сву раскош свог талента. Са друге стране овај фестивал је прилика да филмски ствараоци из окружења и Европе дођу у наш град и презентују своје стваралаштво. "Мистер Ворки" је још један прозор румске културне публике у свет, али и потврда да Рума никад није била паланка, већ је одувек била отворена грађанска средина“, нагласио је Ковачевић.   

О наградама ће овог пута одлучивати међународни трочлани жири у саставу: Нина Креузингер, ауторка експерименталних филмова из Беча, Ведран Шувар, продуцент и председник Кино клуба Загреб и Сенка Домановић, филмска редитељка из Београда.
PublikaГлавна тема овогодишњег фестивала је „Филм и револуција“, у оквиру којег ће бити приказано неколико краткометражних филмова као и дугометражни кубанско-совјетски омнибус филм „Ја, Куба“ из 1964. године у режији Михаила Калатозова.
Од пратећег програма
треба издвојити и панел дискусију на тему „Ангажовани филм“ и музичке наступе новосадског соло пројекта Дражена Ђорђевића – Dichotomy Engine, као и београдског бенда Скијаш и Јети.

Публика је вечерас имала прилику да види и изложбуВоркапић – фотографије“, о којој је говорио Драгомир Јанковић, историчар уметности.

Фестивал је са мини концертом филмске музике употпунио Градски тамбурашки оркестар „Бранко Радичевић“ из Руме.
Branko RadicevicЗа визуелни дизајн плаката и награде фестивала побринули су се локални уметници Дејан Делић и Бранислав Црвенковић, уз помоћ норвешког аниматора Руне Ериксона, који је
и творац анимиране шпице фестивала.

Поред Општине Рума покровитељ фестивала је и Министарство културе и информисања Републике Србије, а су-организатор је Културни центар „Брана Црнчевић“.

 Програм фестивала

 

 

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001