Осмацима на располагању 555 места у румским средњим школама

величина слова

21. мај 2018.

SajamНа традиционалном Сајму образовања, који је одржан прошле седмице у фискултурној сали ОШ "Вељко Дугошевић" у Руми, будућим средњошколцима су се представиле школе из Руме, Ирига и Новог Сада.

Ове године четири румске средње школе у понуди имају 21 образовни профил, а на располагању је између 555 и 560 места. Тачан број места зависи пре свега од новог информатичког смера који се уводи у Гимназији "Стеван Пузић", а за који је ресорно министарство дозволило упис између 15 и 20 ученика.

 

GimaГимназија "Стеван Пузић"

Профили: Општи смер 60, друштвено - језички смер 60, информатички смер 15-20 места.

Укупно за прву годину расположиво 135-140 места

Софија Благојевић, директорка Гимназије "Стеван Пузић"

-Очекујемо добар упис, да као и ранијих година попунимо и општи и друштвено језички смер. Новина је увођење информатичког смера. Нама се за тај смер пријавило већ 27 ученика, али је процедура око уписа мало другачија у овом конкретном случају. За информатички смер пријемни испит се одржава нешто раније, 3. јуна, а тестови се полажу у Гимназији "Јован Јовановић Змај" у Новом Саду. Ми ћемо се потрудити да обезбедимо превоз до Новог Сада за ученике из наше општине.

BrankoСредња стручна школа "Бранко Радичевић"

Профили: Економски техничар 30(IV степен, Правни техничар 30(IV степен, кувари 15(III степен), конобар 15(III степен), женски фризер 30 (III степен), моделар одеће 30((IV степен).

Укупно за прву годину расположиво 150 места

Мирко Зрнић, директор ССШ "Бранко Радичевић"

-Уз посредство локалне самоуправе наша школа је са Високом пословном школом струковних студија у Новом Саду склопила споразум о пословно-техничкој сарадњи. У информатичком кабинету наше школе од наредне школске године биће организовано студирање на даљину. Предавања ће држати професори из Новог Сада, а помагаће им и наши професори економских предмета, који су махом мастери. Морам напоменути да се текстилци у Срему школују у само две школе. Наша школа има IV степен моделара одеће, то дакле, нису класични шивачи, кројачи, већ можда и будући дизајнери. Поред наше школе још само школа у Инђији има III степен кројача. Наша школа је такође, једна од две у Срему која школује фризере. Позвао бих децу која имају афинитета, да упишу ове смерове у нашој школи, јер је реч о изузетно креативној, нешаблонској, настави.

PoljoprivrednaСредња пољопривредно - прехрамбена школа "Стеван Петровић Бриле"

Профили: Пољопривредни техничар 30 ученика (IV степен), Ветеринарски техничар 30 (IV степен), Месар 15 (III степен), Пекар 15 (III степен).

Укупно за прву годину расположиво 90 места

Мирјана Божић, директорка Средњепрехрамбено - пољопривредне школе

- Нудимо модерно и стручно образовање. Сачували смо и ону добру праксу па ћемо и ове године првацима обезбедити бесплатне уџбенике и школски прибор. Ученици који ће похађати смерове пекар и месар ће имати хтз опрему. Школа финансира и једнодневне излете, одлазак на стручне скупове. Заиста се трудимо да створимо услове да нашу школу похађа што више ученика, много труда улажемо у практичну наставу и верујем да ће то будући средњошколци препознати и одлучити се да упишу нашу школу.

TehnickaСредња техничка школа "Миленко Брзак Уча"

Профили: Машински техничар за компијутерско конструисање 30 (IV степен ), Електротехничар аутоматике 30(IV степен ), Електротехничар рачунара 30 (IV степен ), Електротехничар 30 (III степен дуално), Електротехничар за термичке и расхладне уређаје 15(III степен,дуална настава), Електроинсталатер 15 (III степен), Оператер машинске обраде 15(III степен), Бравар- заваривач 15 (III степен,дуална настава).

Укупно за прву годину расположиво 180 места

Игор Садрија, директор Средње техничке школе "Миленко Брзак Уча"

-Идемо у корак са временом, самим погледом на профиле јасно је да смо прешли на дуално образовање. На инсистирање Привредне коморе Србије имамо у понуди једно ново одељење, реч је о профилу Електротехничар III степен, где ће по дуалном моделу наставу похађати 30 ученика. У профилима по дуалном образовању много више је заступљена практична настава, него сама општа, теоријска настава. Надамо се да ћемо као и претходне две године имати добар упис. Наши ученици након завршетка школовања имају могућност лакшег запошљавања и поред теоријског знања, током школовања стичу и искуство, што је сигурно велика предност.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001