На 52. седници Већа дискутовано о извештајима јавних установа, листи чекања у вртићу и судским поравнањима

величина слова

4. април 2018.

Slađan MančićОпштинско веће је на данашњој седници усвојило извештаје о раду јавних установа у 2017. години. На дневном реду су се нашли извештаји о раду Културног центра "Брана Црнчевић", Туристичке организације општине Рума, Центра за социјални рад, УПВО "Полетарац" и Градске библиотеке "Атанасије Стојковић".

На Већу се могло чути и да има простора да се проблем листе чекања за упис у вртић брже реши, као и да је утврђено да једанаесторо деце из других општина похађа румске вртиће, те да око 50 деце нередовно долази у вртић.

"Како је вртић бесплатан за сву децу, тако су и појачане контроле и захтевамо сваки месец од "Полетарца" извештај о раду. Утврдили смо да једанаесторо деце које похађају вртиће у Руми, нису из наше општине, а ми са друге стране имамо 86 деце на листи чекања. Уз дужно поштовање према свој деци, још увек немамо услове да уписујемо у наше вртиће и децу из околних општина. Када се стекну услови, нема проблема, али тренутно то није случај, дакле, морамо прво да упишемо сву децу из наше општине, да укинемо листу чекања, па тек онда да размотримо има ли простора за упис деце из суседних општина", изјавио је Манчић.

Председник Манчић се осврнуо и на реконструкцију Главне улице, за коју је Општина Рума од Управе за капитална улагања АП Војводине добила 130,4 милиона динара.

"Све је спремно за расписивање тендера. Мање процедуралне појединости ћемо завршити данас у току дана или најкасније сутра и након тога расписујемо оглас за најповољнијег понуђача. По процедури потребно је да прође 30 дана да би се понуђачи јавили и свакако ћемо потписати уговор са најповољнијим извођачем. Оно што интересује све грађане, нарочито оне који имају локале и баве се одређеним делатностима у Главној улици, радови ће се изводити фазно, по етапама. Трудићемо се да грађани што мање буду угрожени у смислу обављања посла, јер ћемо у неким фазама вероватно морати да затварамо комплетне делове улице", рекао је Манчић.

Sednica VećaВећници су дали сагласност Општинском правобранилаштву Општине Рума на закључење судског поравнања са Којић Милом, као и на закључење судског поравнања са Матијевић Вукашином и Матијевић Видом и на закључење судског поравнања са Ковачевић Јовицом и Ковачевић Луцијом.

Након десет година Миле Којић је добио правоснажну пресуду којом је потврђено да је 2008. године од Привременог органа Општине Рума добио отказ на незаконит начин. Председник Манчић је рекао да је у претходном периоду по основу радних спорова Општина Рума исплатила скоро 30 милиона динара.

"Како сам рекао на Већу, у питању је "мираз" из претходног периода, све оно што је некада лоше и бахато рађено сада долази на наплату. То наравно не кошта оне који су отказе делили, већ грађане и нас који водимо локалну самоуправу, па уместо у неке корисне ствари ми беспотребно издвајамо милионе за судска поравнања. Миле Којић је потраживао већи новац, али успели смо да са аргументнима, колико-толико ту суму умањимо. То је и даље велики износ, од око 9,9 милиона динара, без доприноса, које смо такође у обавези да уплатимо", истакао је Манчић и напомеуо да су још у судском поступку и неки предмети из 2003, 2004. године у којима је у првостепеном поступку донета штетна пресуда по Општини Рума.

Веће није усвојило жалбу незапослене породиље Звездане Сабољевић Ристић, јер није имала пребивалиште у Општини Рума три месеца пре порођаја.

Миланки Љубинковић из Буђановаца Веће је одобрило једнократну новчану помоћ за измирење рачуна за утрошену електричну енергију, у износу од 57.104 динара.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001