У Руми одржана јавна расправа о Нацрту покрајинске одлуке о Дану Војводине

величина слова

3. април 2018.

Dan VojvodineПрва јавна расправа о Нацрту покрајинске скупштинске одлуке о утврђивању и свечаном обележавању Дана АП Војводине и других дана од покрајинског значаја, одржана је данас у Културном центру "Брана Црнчевић" у Руми.

Нацртом те одлуке предложено је да се као Дан АП Војводине свечано обележава 25. новембар, дан на који је 1918. године Велика народна скупштина одржана у Новом Саду прогласила присаједињење војвођанских области Краљевини Србији.

Уз то, предвиђено је да се, као датуми од покрајинског значаја, обележавају и 15. мај, поводом Мајске скупштине одржане у Сремским Карловцима 1848. године, на којој је проглашено стварање Српске Војводине, и 10. децембар – Међународни дан људских права, када су УН 1948. године усвојиле Универзалну декларацију о људским правима.

О Нацрту одлуке и значају ових датума данас су у Руми говорили директор Музеја Војводине, историчар др Драго Његован, заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Небојша Кузмановић, подсекретар тог Секретаријата Станислав Радуловић и председник Скупштине Општине Рума Стеван Ковачевић.

Др Драго Његован је истакао да је 25. новембар најзначајнији датум у историји Војводине, прекосавских и прекодунавских Срба, али и осталих Словена и свих других народа, који живе са Србима на овом простору, те да се сада на неки начин исправља неправда што је тако важан датум, као што је 18. новембар 1918. године, потискиван из наше историје.

Заменик покрајинског секретара за културу др Небојша Кузмановић указао је на важност тога да нашој деци и будућим потомцима објаснимо да не постојимо само ми, већ постоји важна историја и култура на овим просторима, која је значајна за наш опстанак.

"Много тога смо спремили и за облежежавање стогодишњице присаједињења Војводине Србији. Снимићемо играно - документарну серију, али и филм, за које је Милован Витезовић већ урадио сценарио. Припремили смо и 28 кратких епизода о великанима тог доба, међу којима је и Румљанин др Жарко Миладиновић. У Српском народном позоришту биће одиграна представа посвећена присаједињењу, издаћемо и књигу од десет томова посвећену том значајном догађају", поручио је Кузмановић и нагласио да наш народ на овим просторима види свој прошли, садашњи и будући живот.

Председник СО Рума Стеван Ковачевић сматра да нема бољег места да се започне јавна расправа о Дану Војводине него у Руми, управо у граду у којем је, на Великом народном збору 24. новембра донета одлука о присаједињењу Срема Краљевини Србији, што је дан касније прихватила и Народна скупштина у Новом Саду, када је и донета одлука о присаједињењу свих војвођанских области Србији.

"Рума је пружила велику подршку да се предложени датуми и званично обележавају у Покрајини, то је потврдио и данашњи скуп. Ти датуми су обележили вековну борбу нашег народа за већа политичка и економска права и еманципацију. Круна те борбе је управо 25. новембар када је народ Војводине одлучио да своју судбину и политичку легитимацију веже за судбину Србије. Ми од прошле године у Руми обележавамо 24. новембар као Дан општине, а верујемо да ћемо од ове сви заједно обележавати и 25. новембар као Дан Војводине", изјавио је Ковачевић и додао да је поштовање људских права, толеранција и позив на суживот оно што обележава живот војвођанског колективитета.

Учешће у јавној расправи узео је велики број грађана и представника институција и сви они су недвосмислено дали подршку Нацрту покрајинске одлуке о Дану Војводине, уједно апострофирајући значај др Жарка Миладиновића и чињеницу да је обележио једну епоху наше историје. Након Руме јавна расправа ће се одржати у више градова и општина у Војводини.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001