Председник Манчић о "Синофарму", медицинском отпаду, петицији: "Нема никаквог тровања Руме, нема ни гледања кроз прсте инвеститорима, Елаборат о заштити животне средине услов свих услова"

величина слова

12. фебруар 2018.

Sladjan MancicПредседник Општине Рума Слађан Манчић говорио је данас на конференцији за медије о доласку компаније "Синофарм" у Руму. Општина Рума је продала компанији "Синофарм", једној од водећих компанија за дистрибуцију здравствене опреме, парцелу површине 1,4 хектара, у другом појасу Индустријске улице, за 8,5 милиона динара.

Председник Манчић је казао да је компанија у писму о намерама известила локалну самоуправу да намерава да у Руми направи погон за откуп и стерилизацију медицинског отпада и да ће се тај отпад након стерилизације извозити у Кину где ће се прерађивати, рециклирати и слично.

"Ми немамо потребе ништа да кријемо, јер све радимо транспарентно. Општина Рума је продала парцелу и остварила приход. Компанија "Синофарм" планира да направи објекат за стерилизацију, а делатност им је откуп и стерилизација медицинског отпада. Они још нису ни поднели захтев за изградњу објекта, дакле само су купили земљиште. Друго и много важније је да они могу објекат да изграде, али не могу да у њему обављају било какву делатност без претходног Елабората о заштити животне средине. Сагласност на тај Елаборат даје Влада Републике Србије, Министарство за заштиту животне средине, Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине, као и наша локална скупштина. Инвеститор је нама предочио да ће се стерилизација обављати тзв. "зеленом" технологијом без угрожавања људи и животне средине. Општина Рума није неко ко ће, тек тако, да верује на реч. Дакле, Елаборат је пресудан и њега ће вредновати стручњаци", рекао је Манчић и поручио да грађани Руме немају разлога за бригу.

Председник Општине Рума Слађан Манчић осврнуо се и на петицију која је прикупљана протеклог викенда под, како је рекао неистинитим и злонамерним слоганом "Зауставимо тровање Руме". Манчић је рекао да би први потписао петицију да грађанима прети било каква опасност.

Radovi"Сви ми имамо децу и никада не бисмо дозволили изградњу било чега што се коси са важећом законском регулативом и што би могло да угрози животну средину и здравље људи. Ја сумњам у искрене намере људи који су покренули петицију, јер да су озбиљни прво би дошли на разговор у Општину, а не покренули кампању "Зауставимо тровање Руме", што је злонамерна неистина, са циљем да узнемири јавност. У тој кампањи можда постоји и политичка позадина и неки финансијски интерес, али свакако нема стварне бриге за грађане. Ја сам плаћен за то да бринем о интересу грађана наше општине и напомињем да се у овом, као и сваком другом случају, морају испоштовати све важеће процедуре и стандарди заштите животне средине. 21. век је, нико неће дозволити да се отвори било какав објекат који ће угрозити животну средину", рекао је Манчић и напоменуо да је код фабрика које су отворене пре више деценија сложенији еколошки проблем, него код новоотворених фабрика у румској општини, из простог разлога јер су сада критеријуми за заштиту животне средине на далеко вишем нивоу, него у прошлости.

На конференцији се могло чути и да је област откупа и стерилизације медицинског отпада веома уносна делатност, коју за сада обавља само једна компанија у Војводини и да је најављени улазак "Синофарма" у тржишну утакмицу могући разлог за негативну кампању, засновану на неистинама.

Председник Манчић је поновио и да ускоро почиње и изградња пречистача отпадних вода у индустријској зони "Румен", вредна око 100 милиона динара, што је такође показатељ да се о заштити животне средине и те како води рачуна. Први човек румске општине је поручио да ће локална самоуправа наставити са привлачењем инвестиција и отварањем нових радних места, али и да се брига о животној средини неће доводити у питање.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001