Уручена награда "Атанасије Стојковић"

величина слова

29. децембар 2016.

Knjizevni konkursНаграда "Атанасије Стојковић", коју истоимена Градска библиотека из Руме додељује за први необјављени роман, свечано је данас уручена овогодишњем победнику књижевног конкурса Дарку Суџуму.

Дарко је награду добио за рукопис романа "Триптихон грозоморе", који је својеврсна хроника дешавања на овим просторима, а посебно место у њему заузима Батајница, у којој живи и сам аутор.

Председник жирија за доделу књижевне награде "Атанасије Стојковић" Момир Васиљевић је рекао да је "Триптихон грозоморе" моћан, слојевит и надасве историчан роман. У њему аутор прати догађаје и ликове из три историјска периода, који су судбински одређивали и утицали на живот Сремаца, а нарочито становника Батајнице. То су три "грозоморе", три највеће пошасти, три куге и три понора...

"Прва "грозомора" се односи на велику кугу, с краја 18. века, друга је страдање Срба у Срему за време усташке власти, као и новоуспостављање владавине ОЗНЕ, и искушења на која су стављени сремски домаћини, док је трећа "грозомора" страдање Сремаца и Батајничана за време НАТО агресије", казао је Васиљевић уз опаску да блага хуморност, која осенчава текст, чини га још благотворнијим и пријемчивијим.

Роман је исписан и у славу једног дрвета, једне воћке, која је вековима украшавала сремска дворишта, шорове, друмове и окрајке сеоских атара. Реч је о дуду и његовим слатким плодовима - дудињама, рекао је члан жирија Тодор Бјелкић и додао да је дуд за Сремце свето дрво, попут липе или храста за старе Словене.

Дарку Суџуму, по занимању авио-механичару, ово ће бити прва објављена књига.

 

Sudzum"Књигу сам писао отприлике годину дана. Иначе, дрво дуда, које је описано у књизи, заиста постоји. Дуд је заправо централна фигура у роману и оно прати све недаће главних јунака и оно што им се дешава у три епохе. Веома сам захвалан и Градској библиотеци у Руми и стручном жирију и надам се да ће књига, када буде објављена, брзо наћи пут до читалаца", нагласио је Суџум.

Градска библиотека "Атанасије Стојковић" ће књигу објавити у 2017. години.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001