Подршка румским пољопривредници приликом конкурисања за ИПАРД фондове

величина слова

16. децембар 2016.

IPARDОпштина Рума је веома заинтересована да време док се чекају ИПАРД претприступни фондови Европске уније искористи за едукацију пољопривредника и зато је врло радо узела учешће у пројекту промоције овог Инструмента за претприступну помоћ у области руралног развоја, изјавио је председник СО Рума Стеван Ковачевић.

Две едукативне радионице са румским пољопривредницима су одржане претходне две седмице, а јуче је у Градској кући организован састанак на институционалном нивоу, на којем су представници локалне самоуправе разговарали са представницима пољопривредних организација и Регионалним центром за развојне пројекте, који је и спроводио едукацију пољопривредника.

"Општина Рума ће учинити све неопходно како би била на располагању и нашим пољопривредницима и Министарству пољопривреде. ИПАРД фондови омогућавају прилив великих новчаних средстава која могу знатно унапредити пољопривредну производњу. Локална самоуправа се зато и укључила у овај пројекат како би се пољопривредници на време упознали са могућностима и процедурама", изјавио је председник СО Рума Стеван Ковачевић и нагласио да ће локална самоуправа повећати издвајања за пољопривреду у наредној години.

 

Lekovic i Kovacevic"У предлогу Одлуке о буџету за 2017. годину, која ће сасвим сигурно бити усвојена на седници СО Рума 20. децембра, ми смо знатно повећали средства намењена пољопривреди. Издвојићемо око 74 милиона динара, а уколико реализација буџета буде текла планираном динамиком верујем да ће бити простора и за ребаланс и додатно издвајање средстава за ту намену", поручио је Ковачевић.

Вук Лековић из Регионалног центра за развојне пројекте је изразио задовољство одзивом пољопривредника током прве две радионице и напоменуо да се састанком представницима локалне самоуправе заокружују активности на промоцији ИПАРД фондова Европске уније.

"Захвалио бих се општинском руководству, јер је препознало потребу за едукацијом земљорадника и Регионални центар за развојне пројекте ће бити на располагању румској локалној самоуправи и када фондови ЕУ буду доступни. Ми смо на данашњем састанку дефинисали организацију и даље активности како би се спремно дочели ИПАРД фондове и верујем да ће за средства, када она буду доступна, аплицирати велики број румских пољопривредника", рекао је Лековић.

Oтварање ИПАРД фондова подршке аграрном развоју Србије очекује се у првој половини 2017. године.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001