Европска унија са 142.500 евра финансира пројекат Општине Рума

величина слова

2. децембар 2016.

EU pressОпштини Рума је ове седмице стигло велико признање из Европске уније. Наиме, Општина Рума је је учествовала у позиву Програма Европске уније - Европа за грађане, Мере 2.2 Мреже градова и изабрана је као једини носилац пројекта из Србије.

У оквиру пројекта "Европа за грађане и грађанке" за меру Мреже градова, поднето је укупно 178 пројеката из чак 28 држава учесница програма ЕФЦ, а за финансирање је одабрано само њих 13.

Општини Рума као носиоцу пројекта су одобрена бесповратна средства у износу од 142.500 евра.

Рума ће реализовати пројекат "Умрежавање градова и укључивање грађана за заштиту водних ресурса у Европи - H20 WR", овај велики пројекат укључује и партнерске градове из Мађарске, Хрватске, Чешке, Словеније, Бугарске.

Тим поводом данас је у Градској кући у Руми организована конференција за медије на којој је говорио начелник Општинске управе Душан Љубишић и представници Канцеларије за локални економски развој, која је и аплицирала са пројектом.

Начелник Општинске управе Душан Љубишић је истакао да је локална самоуправа почаствована тиме што јој је поверено да буде носилац једног ЕУ пројекта и нагласио да је то још једна потврда да Канцеларија за локални економски развој(ускоро Одељење за локални економски развој) добро ради и да је кадровски изузетно добро оспособљена.

"Ја ћу подсетити да смо ми и једина локална самоуправа која је прошле године реализовала три пројекта у области социјалне заштите. Европска унија је осталим општинама, које су прошле на конкурсу, финансирала по један пројекат, једино смо ми имали чак три. Наша Канцеларија за локални економски развој је прошле године проглашена од стране НАЛЕД-а за једну од три најуспешније у Војводини. Кроз све пројекте ми продубљујемо наш грађански и демократски капацитет и стварамо имиџ модерне и успешне локалне самоуправе, што је важно за предстојеће конкурсе ЕУ", изјавио је Љубишић, уједно и честитавши запосленима у Канцеларији за локални економски развој.

Уз централну тему заштите водних ресурса, важне пратеће активности пројекта су и смањење евроскептицизма кроз промовисање Европске уније, њеног културног и историјског наслеђа и демократичности, казао је шеф Канцеларије за локални еконоски развој Драган Косановић.

"Пројекат траје годину и по дана и почетак реализације је планиран за март 2017. године. Планирано је седам тродневних пројектних догађаја у Руми и партнерским градовима. Предстоје нам састанци са сарадницима на пројекту на којима ћемо дефинисати динамику реализације. Велика је част за Општину Рума што је носилац пројекта. Дакле, поверено нам је управљање пројектом у коме су сви партнери из земаља које су већ чланице Европске уније. То је потврда да је Општина Рума препозната од стране ЕУ да има капацитета да управља оваквим пројектима. Да би сте постали носилац пројекта ЕУ морате претходно да испуните прописане критеријуме, што смо ми успели", закључио је Косановић.

Одобрени пројекти

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001