Успешна реализација пројекта "Активне заједнице за социјалну инклузију"

величина слова

3. октобар 2016.

ACT INСврха догађаја је била да представи примере најбоље праксе у Хрватској о томе како институције са локалног и регионалног нивоа размењују своје праксе у промоцији социјалне инклузије особа се менталним и интелектуалним сметњама и старијим грађанима. Активности су укључиле презентације активности забавишта, домова за старе, и јавних школа у Вараждину, Цестици и Чаковецу, активности демонстрације и посете местима која су позната по пружању социјалне помоћи маргинализованим групама. Главне установе које су посећене су следеће: Дечији вртић “Зеко” , “Дом Нови Живот” у Цестици, Центар за образовање и васпитање“Томислав Шпољар” у Вараждину, социјално предузеће “Хумана Нова” у Чаковецу и Дом за старије и немоћне особе Вараждин. Учесници из Хрватске, Словеније, Србије и Немачке су изменили искуства и примере добре праксе како би одредили области интереса и сарадње.

ACT IN EUКао закључак догађаја и пројекта, одржана је конференција за новинаре у просторијама Округа Вараждина у суботу, 17.9.2016.Крајњи резултати пројекта су представљени јавности и медијима, и партнери су потврдили своје даље партнерство потписивање уговора о сарадњи.
Учесници су приметили да су програми у региону који су имали за кориснике особе са менталним и интелектуалним сметњама и старије били фокусирани на јачање интеракције и активног грађанства, и да се многе праксе које се спроводе у Хрватској могу пренети на друге регионе. Патрицк Галески и Јелена Галески из консултантске агенције Суперна Лтд. су били модератори догађаја. Они су помагали запосленима из општине Цестица (водећи партнер пројекта), АЦТ Цаковец и Округу Вараждин како би се организовао догађај.
Сврха догађаја "АCT-IN" је да побољша учешће грађана у имплементацији политика ЕУ и мера које се фокусирају на инклузију особа са менталним и интелектуалним сметњама и старија лица у локалним акцијама. Пројекат се имплементира како би се повећала свест грађана о изазовима са којима се суочавају особе са менталним и интелектуалним сметњама и остарела лица и како ЕУ политике и удружено деловање позитивно утичу на животе грађана. Партнери на пројекту су општина Цестица, Хрватска (водећи партнер), Округ Вараждин (Хрватска), АЦТ - Аутономни центар Чаковец (Хрватска), општина Хајнинген (Немачка), општина Циркулане (Словенија) и општина Рума (Србија). Пројекат је почео 1.8.2015. и завршиће се 30.9.2016. Пројекат је одобрен као ЕУ грант у износу од 82.500,00 ЕУР који је доделила Европска комисија кроз програм Европа за грађане. 110 људи је учествовало на догађају.

У току имплементације пројекта, покренута је група на фејсбуку за пројекат ACT-IN; на јутјуб каналу се могу погледати клипови, извештаји и интервјуи у вези са пројектом. Такође, израђена је брошура пројекта која у себи садржи све неопходне информације о томе како је социјална инклузија промовисана у земљама/општинама/организацијама учесницама на пројекту. Коначно, израђен је документ који садржи резиме читавог пројекта.

ACT IN брошура

Извештај о реализованим активностима

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001