Сарадњом са немачким локалним заједницама до боље заштите животне средине

величина слова

21. септембар 2016.

Slađan MančićПредседник Општине Рума Слађан Манчић представљао је румску локалну самоуправу на презентацији пилот пројекта "Комунална партнерства за одрживи развој", која је прошле седмице одржана у немачком граду Бону.

Пројекат спороводи немачко Савезно министарство за привредну сарадњу и развој, а он се бави различитим приступима за остварење 17 глобалних циљева одрживог развоја на локалном нивоу (Добра здравствена брига, обновљива енергија, родна равноправност, смањење неједнакости итд.).

На пројекту сарађују локалне заједнице из Немачке и земаља источне и југоисточне Европе.

Међу 20 градова југоисточне Европе нашла се и Рума, а велике заслуге на позиву које је Савезно министарство за привредну сарадњу и развој упутило нашем граду иду и градоначелнику Берзенбрика др Хорсту Бајеру. Подсетимо, Рума и Берзенбрик су прошле године успоставили сарадњу на више нивоа, која је резултовала са неколико узвратних посета и покретањем процедуре за братимљење два града. Сарадња два гада препозната је на највишем нивоу, па је позив за учешће у пројекту "Комунална партнерства за одрживи развој" стигао и у Руму.

Рума је на састанку у Бону презентовала Стратегију одрживог развоја Општине Рума за период 2015-2020. године и са партнерским градом из Немачке разматрала могућности са којим пројектом је најбоље аплицирати за средства.

"Одлучили смо се за пројекат из области заштите животне средине и решавање проблема локалне депоније, односно сметлишта, што је, уз грејање, један од два велика проблема које имамо у нашој општини. Након дводневног састанка у Бону упутили смо се у партнерске градове. Већ првог дана у Берзенбрику смо одржали састанак са челним људима града и заједно смо усагласили да је заштита животне средине важна тема и за нас и за њих. Одмах тог дана је градоначелник Бајер послао мејлом предлог пројекат Министарству за привредну сарадњу и развој и то наишло на позитивну реакцију у Немачкој, јер је рок за достављање пројеката 17. октобар, а ми смо се са конкретним пројектом обратили већ првог дана ", изјавио је председник Општине Рума Слађан Манчић.

Пројекат би се финансирао предприступних фондова ЕУ, Светске банке или других извора.

Poseta školiДаљи боравак у Берзенбрику је протекао у разговорима око братимљења.

"У Немачкој је доста компликованија процедура него код нас. Договорили смо се да ускоро дође до размена политичких делегација, да одборници из њихове скупштине посете наш град. Након чега би у јануару или на пролеће следеће године и дефинитивно дошло до потписивања споразума о братимљењу", изјавио је Манчић.

Први човек румске локалне самоуправе сматра да би братимљење много значило за Руму, јер се Берзенбрик налази у немачкој савезној држави Доња Саксонија, која има 8 милиона становника и у којој постоји доста потенцијалних инвеститора.

"Ми смо представили наше велике потенцијале, пре свега у индустријским зонама и градоначелник др Бајер је већ позвао тамошњу Привредну комору и индустријске паркове да размотре могућност инвестирања у Руму. Долазак једног инвеститора из Доње Саксоније сигурно би привукао и друге привреднике из тог краја", казао је Манчић.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001