Articles

Прослава дана Свете мајке Ангелине

величина слова

12. август 2016.

Proslava Svete majke AngelineИспред манастирске капије Крушедола јуче су, с великом радошћу дочекане мошти Мајке Ангелине, које су из манастира изнете 20. марта и кренуле на ходочашће по Срему.

Ширећи љубав и мир међу људима, ово путовање светих моштију обележило је три значајна јубилеја у животима светородне лозе Бранковића. Наиме, читавим ходочашћем и самим повратком светих моштију у своју постојбину, уз пригодан програм у манастиру Крушедол, прославља се 530 година од доласка Мајке Ангелине у Срем са својим синовима Ђорђем (владика Максим) и Јованом (1486. год), 500 година од упокојења владике Максима (1516. год) и 300 година од спаљивања њихових светих моштију од стране Турака у манастиру Крушедол (1716. год).

Синоћњи уметнички програм у славу деспотице и светице Ангелине Бранковић, који је спрам празничног расположења и назван „Радуј се“, отворила је Љиљана Благојевић, представљајући лик мајке Ангелине, с Библијом у руци и уз звучну завесу (исон) хора Епархије сремске Свети Николај.

KrušedolЉиљана је, такође, лепим речима најавила и Бистрик на челу са Биљаном Крстић. У наставку програма, Љиљана говори о три женске личности, свеопштим мајкама српскога рода, међу којима је и Ангелина Бранковић, у чијој су светој руци, по речима епископа сремског, Г. Василија, сабрана чуда и лепоте Епархије сремске. Лик владике Максима, сина Ангелининог, представио је Виктор Савић. Он је у дијалогу с Љиљаном, односно Мајком Ангелином, у окупљене вернике вратио пет векова уназад, говорећи им о томе како је то некад било овде, у манастиру Крушедол и међу нашим народом.

SlužbaVreloСвојим рецитатима и самим присуством, програм је увеличао песнички венац: Матија Бећковић, Рако Петров Ного, Милица Јефтимјевић Лилић, Иван Негришорац и Ђорђо Сладоје, а пред крај, наступила је група Врело. Програм је затворен Златном песмом Мајке Ангелине у изведби хорова Свети Николај.

BistrikПрослава дана Свете Мајке Ангелине, 12. августа, почела је литургијом у 5 часова, у Храму манастира Крушедол, којом је началствовао протојереј ставрофор Велизар Живановић, уз саслуживање више свештеника. Друга литургија, која је служена у селу Крушедол, отпочела је убрзо након завршетка прве, у 6:30 часова, којом је началствовао протојереј ставрофор Петар Иванчевић с оцем Славком Теофиловићем и ђаконом Немањом Теофиловићем. Тим молитвеним чином, народ се заједно са својим свештенослужитељима припремио за дочек Његове Светости, архијереја српског, Господина Иринеја.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian