Музејске вечери посвећене породици Бранковић

величина слова

2. август 2016.

У оквиру Музејских вечери, 3. августа са почетком у 20.30 часова, у лапидаријуму Завичајног музеја Рума, одржаће се предавање на тему "Сремски Бранковићи" предавача: Перица Одобашић и Александра Ћирић. Тема предавања је деспотска породица Бранковић, као последња средњовековна владарска кућа, која је након пада Смедерева (1459. године), наставила очување српске државности и духовности на територији данашњег Срема, у који се досилила већина српског народа након поменутог пада.

4. августа са почетком у 20.30, у лапидаријуму Завичајног музеја Рума, у организацији Аганције за развој општине Пећинци и Завичајног музеја Рума, одржаће се пројекција документарно-играног филма "Змај Огњени Вук", који представља наставак приче од претходне вечери.

Ове две манифестације су повезане са обележавањем три јубилеја везаних за сремске Бранковиће (530 година од доласка у Срем, 500 година од смрти владике Максима Бранковића и 300 година од спаљивања моштију породице Бранковић и њихове задужбине манастира Крушедол).

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001