Одржана IV седница Општинског већа

величина слова

25. јул 2016.

Opštinsko većeОпштинско веће Општине Рума донело је одлуку о издвајању 5.000.000 динара за исплату једнократне помоћи пољопривредницима из наше општине, којима је лед тотално уништио усеве крајем јуна.

Такође, формирана је и Комисија за утврђивање и процену штете на пољопривредном земљишту и усевима настале од града на територији Општине Рума. Комисијом ће председавати др Јован Кромпић, а чланови су Миладин Делић и Сандра Поповић.

Председник Општине Рума Слађан Манчић је још једном поновио да локална самоуправа једнократно помаже пољопривреднике и да није у питању надокнада штете.

"Општина Рума нија та организација која је задужена за надокнаду штете. Зна се ко то ради, чија је то обавеза и само осигуравајуће куће тај посао могу изнети до краја, наравно под условом да су се пољопривредници осигурали. Одлука да извојимо пет милиона динара је морални гест и има за циљ да на неки начин ублажи последице елементарне непогоде. Она ће бити исплаћена само за усеве на којима је причињена 100%, тзв. тотална штета. Данас смо формирали Комисију која ће обићи терен, утврдити чињенице, а након тога ћемо једнократно помоћи пољопривреднике", рекао је Манчић.

Усвојена је и Одлука о давању сагласности да катастарске парцеле у к.о. Рума уђу у режим Слободне зоне Шабац. Наиме, непалски инвеститор "Cinnovation group" је упутио молбу Општини Рума да његове парцеле у индустријској зони "Румска петља" уђу у режим Слободне царинске зоне Шабац.

"Претходно смо дали сагласност да земљиште из Блока 2, на којем послује кинеско-данска компанија која производи меморијску пену, уђе у Слободну царинску зону Шабац. Овога пута смо добили захтев непалске компаније из Блока 4 да катастарске парцеле овог произвођача нудли уђу у режим Слободне царинске зоне Шабац. То је негде око 18 хектара и ми смо се одлучили да уважимо захтев и омогућимо овој компанији лакше пословање. Немамо услове да формирамо царинску зону самостално и зато смо се одлучили за Шабац", изјавио је Манчић.

Као што је и најављено локална самоуправа ће и ове године стимулисати противградне стрелце са додатних 6.000 динара, а Општина Рума је употребом буџетске резерве обезбедила и недостајућа средства за ангажовање пољочуварске службе.

Веће је уважило и неколико молби за новчану помоћ. Општина Рума је у сврху вантелесне оплодње издвојила 30.000 динара за помоћ Јелени Коварбашић(44). Исти износ је добило и Удружење жена "Краљевчанке" из Краљеваца за манифестацију "Жетва".

За куповину шаховских столова и такмичење у Сремској лиги Шах клубу "Платичево" биће уплаћено 40.000 динара.

Са 100.000 динара су подржане и припреме кадетске рукометне репрезентације Србије, која ће се за Европско првенство спремати у Руми.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001