Отворен Женски едукациони центар у Руми

величина слова

14. јул 2016.

ZEC  RumaДиректорка мисије Америчке агенције за међународни развој (USAID) Аза Ел-Абд, председник СО Рума, Стеван Ковачевић и генерални директор компаније "Инсерт д.о.о." Жарко Којић јуче су свечано отворили Женски едукациони центар у Руми.
Женски едукациони центар (ЖЕЦ) је двогодишњи програм јавно-приватног партнерства са локалним произвођачем обуће "Инсерт" и Општине Рума који има за циљ развој и едукацију радне снаге. Центар нуди незапосленим женама обуке стручног оспособљавања које су осмишљене да би задовољиле потребе обућарске, кожарске и индустрије намештаја у сремском округу. На тај начин, Центар индустријском сектору обезбеђује квалификовану радну снагу која задовољава потребе тржишта рада и доприноси локалном економском развоју.
Према званичним подацима, у сремском округу има око 24.000 незапослених а око 5.000 њих је у Руми. Стопа незапослености је највиша међу неквалификованим радницима и радно способним женама.

ZEC obuka"Општина Рума наставиће сарадњу са Женским едукационим центром у циљу спровођења текућих и проширивања активности Центра на остале привредне гране високог развојног потенцијала и пружиће трајну подршку у раду који се фокусира на уклањање препрека запошљавању и допринос развоју приватног сектора. Ми смо свесни да једна локална заједница уколико жели економски развој, није довољно само да инвеститорима представи инфраструктурне, комуналне и саобраћајне потенцијале, већ и образовану, стручну радну снагу, која је спремна да одговори савременим технолошким изазовима. Управо је то један од главних предуслова привредног развоја и зато смо веома срећни што у Руми имамо Женски едукациони центар" - рекао је Ковачевић.

Zec hala za obukuТоком свог обраћања, Аза Ел-Абд честитала је општини на иницијативи локалног привредног развоја. "Женски едукациони центар препознао је потребе локалне радне снаге и осмислио сјајан модел као одговор на изазов недостатка квалификоване радне снаге - јавно-приватно партнерство које се бави потребама радне снаге путем заједничке идентификације проблема, развоја најбољег решења и његове реализације", истакла је Ел-Абд.
Центар тренутно нуди програме стручног оспособљавања који су усклађени са потребама региона у домену индустријске израде обуће. Додатне обуке односе се на стицање знања из енглеског језика и информатике. Како би се обезбедила успешност, одзив на тржишту рада и евентуално ново запошљавање, Центар блиско сарађује са државним институцијама, локалним школама, предузећима из приватног сектора и локалним самоуправама. Стручно оспособљавање се спроводи у три циклуса који трају по три месеца, а тренутно је у ЖЕЦ-у на обуци око 70 жена.

ЖЕЦ је отворен за све жене из Срема старије од 18 година и са, минимум, завршеном основном школом.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001