На помолу братимљење Руме и немачког града Берзенбрика

величина слова

13. јул 2016.

RumaДелегација немачког града Берзенбрик дошла је у другу званичну посету Општини Рума.

Подсетимо, представници града из немачке савезне државе Доња Саксонија били су у јуну 2015. године у тродневној посети, док је делегација наше општине у новембру прошле године узвратила посету.

За делагацију из Немачке, коју предводи градоначелник Берзенбрика др Хорст Бајер, данас је уприличен пријем у Градској кући и састанак са председником Општине Рума Слађаном Манчићем и челним људима румске локалне самоуправе.

Mancic i BajerСарадњу два града подржале су Владе Немачке и Србије и конкретан повод за петодневну посету Руми је покретање иницијативе за братимљење Руме и Берзенбрика, казао је градоначелник Бајер.

"Имамо финансијску подршку немачког Министарства за економску сарадњу, да у наредних месец дана одржимо пет радних састанака у Руми и Берзенбрику на којима ћемо дефинисати области сарадње и након чега ћемо изаћи са молбом да се два града побратиме. Као и први пут срдачно смо примљени у Руми и желимо да сарадњу успоствимо на више нивоа. Једнако смо заинтересовани за економску сарадњу, културну, спортску, а посебно мислимо на младе, па тако од 25 чланова делегације, њих десеторо су тинејџери који су овде смештени у приватном смештају и упознају се са културом и начином живљења у Србији", изјавио је градоначелник др Бајер.

 

Ruma BerzenbrikНа данашњем састанку председник Манчић је упознао госте из Немачке са економским напретком румске општине, а поред привредних и културних тема разговарало се и о обновљивим изворима енергије, где су анализирана немачка искуства.

"Ширимо сарадњу у свим сферама и веома нам је драго што постоји могућност да се братимимо са градом из ЕУ и најјаче европске земље. Градоначелник Бајер је изразио жаљење што у Руми има мало немачких инвеститора и заједничким деловањем ми то желимо да променимо. Покушаћемо да баш из региона Доње Саксоније доведемо бар једног инвеститора. Добра воља постоји и верујем да ћемо у томе и успети. Процедура око братимљења је нешто компликованија у Немачкој. Радићемо на том послу под покровитељством немачког Министарства за економску сарадњу и надам се братимљењем крунисати успостављено пријатељство", поручио је Манчић.

Mancic i BajerПрви човек Берзенбрика сматра да Србија није довољно афирмисана у Немачкој и да ће братимљење допринети да се два народа ближе упознају.

"Управо зато ми сносимо трошкове доласка 40 младих из Руме, који ће бити гости нашег града од 27. августа до 6. септембра. Многа братимљена су заспала јер није било младих да их наставе. Ми смо оформили организацију "Градимо мост" која ће се бавити свим сферама сарадње са Румом, где смо заиста више него топло дочекани. Такође, братимљење је јак сигнал за наше привреднике да овде уложе свој капитал и надам се да ће сарадња Берзенбрика и Руме убрзати економски развој", рекао је др Бајер.

Делегација Берзенбрика завршиће у петак петодневну посету Руми, а за њих ће тог дана бити уприличен и пријем код немачког амбасадора у Београду.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001