Мере заштите животне средине у 2016. години

величина слова

24. јун 2016.

За реализацију Програма средства буџетског Фонда за заштиту животне средине на територији наше Општине за 2016. годину, који је усвојен на последњој седници Општинског већа, планирају се средства у укупном износу од 34,25 милиона динара.

За праћење стања животне средине (мониторинг) на територији Општине, намењено је 1,5 милиона динара, а у 2016. години, између осталог, вршиће се анализа воде језера Борковац и изворске воде, пратиће се квалитет ваздуха, ниво буке у комуналној средини, а мере ће се спроводити и у ванредним ситуацијама.

Највећи део средстава се издваја за подстицајне, превентивне и санационе мере. Укупно 32,25 милиона динара опредељује се за сузбијање комараца и крпеља, сузбијање амброзије, санирање депонија, израду пројектне документације за трансфер станицу за комунални отпад и израду пројектне документације за депонију грађевинског отпада, одржавање зелених површина и комуналних објеката итд.

300 хиљада динара биће распоређено на Едукативне програме и јачање свести из области животне средине. У плану је обележавање Дана планете Земље и других значајних датума, кампања сезонског сакупљања биомасе, успостављање награде за еко бизнис идеју године, извиђачке еколошке кампове итд.

За медијску кампању је издвојено 200 хиљада динара.

За примену Програма потребна је и сагласност Министарства пољопривреде и заштите животне средине.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001