Одржан "Дан поља"

величина слова

14. јун 2016.

Dan poljaТрадиционална манифестација Пољопривредне стручне службе из Руме "Дан поља стрних жита и хербицидних огледа ", одржана је данас на огледним пољима уз пут Рума - Шабац.

Као и претходних година манифестација је изазвала велико интересовање пољопривредника, али и представника семенских и хемијских произвођача, стручњака престижних института.

Заједнички циљ свих њих је да се кроз размену искустава и примену нових знања побољша квалитет и принос усева.

 

Dan polja u RumiШто се тиче хербицидних огледа они су постављени на пет основних ратарских култура, на пшеници, кукурузу, соји, сунцокрету и шећерној репи и у тим огледима испитане су различите комбинације активних материја, то јест, самих препарата и њихово дејство на корове, каже Горан Дробњак, саветодавац Пољопривредне стручне службе у Руми.

"Оглед стрних жита ове године броји 28 сорти, највише је пшенице, али су пристутне и сорте тртикала, јечма, ражи и овса. Пољопривредни произвођачи су могли видети у оквиру тог огледа како изгледају те сорте, да се упознају са неким новим сортама које долазе у наредном периоду и евентуално да им то помогне у избору сорте за предстојећу јесењу сетву. Ово је прилика да пољопривредни произвођачи међусобно размене искуства, као и да добију савете од представника семенских и хемијских кућа који су присутни на овом Дану поља. Из године у годину све већи број пољопривредних произвођача схвата значај анализе земљишта. Ја бих подсетио да је на подручју Општине Рума акција бесплатне анализе земљишта и за 2016. године у току", изјавио је Дробњак.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001