Отворен Центар за превенцију у румском Дому здравља

величина слова

31. март 2016.

Ferenc Vicko, Snežana Bojanić i Marija StojčevićДанас је у Дому здравља Рума отворен Центар за превенцију и Центар за здравље жена. Свечаном отварању присуствовали су државни секретар Министарства здравља Републике Србије доц. др Ференц Вицко, заменица председника општине Рума Марија Стојчевић, директор Покрајинског завода здравственог осигурања Дарко Милутиновић, директор Филијале републичког фонда здравственог осигурања Момо Гајић, директор Дома здравља Сремска Митровица Душко Маџић и управница Филијале републичког фонда здравственог осигурања Руме Милка Лолић.

 Државни секретар доц. др Ференц Вицко истакао је да је отварање овог центра од великог значаја. „Оно што се сви ми трудимо у Министарству је да променимо нашу свест, да побољшамо здравствену културу, да схватимо да је много боље предупредити болест него сачекати па је лечити. У задњих петнаест година у Србији тумори стоје на првом месту по броју нових случајева у току године. Рад једног оваквог центра је заиста врло важан, да добијемо популацију која ће бити здравија. У исто време помоћи ћемо женама, младим породиљама, припремићемо младу породицу да буду прави родитељи“, изјавио је др Ференц Вицко.

Ferenc VickoДиректорка Дома здравља Рума, др Снежана Бојанић је рекла да је центар отворен са великом жељом и ентузијазмом, а са мало средстава и да је ово тек почетак. „Мислим да ће се пацијенти далеко одговорније бавити својом болешћу и лечењем онда када уоче да и ми кроз рад оваквих саветовалишта радимо и бринемо о њима. Већ сам писмени позив, после којег следи и телефонски, говори о нашем напору да их овде прихватимо и шаље им неку позитивну поруку да неко брине о њима и да је неком стало да они брину о свом здрављу. Отварањем овог центра хтели смо да покажемо нашим суграђанима да је превенција нешто што мора да постане саставни део нашег живота, да стил живота мора да се мења у складу са тим, да здравље има своју цену и да је изрека „боље спречити него лечити“ свима јасна и да овај центар има за циљ баш то“, рекла је докторка Бојанић.

У оквиру Центра за здравље жена, које се налази у просторијама бившег продилишта, радиће саветовалиште за менопаузу, одељак за психолошку потпору женама, школа родитељства која ће обухватати психофизичку припрему трудница за порођај, али и за одгајање детета, школица „За здрав став“ где ће се радити прегледи и превенција деформитета кичменог стуба код деце од седам до десет година и Кутак за дијабетичаре где ће пацијенти који примају инсулин добијати праве савете и бригу у отклањању раних компликација дијабетеса. У Кутку за дијабетичаре ће радити тим од два лекара, који ће за почетак радити два пута недељно, нутрициониста и медицинска сестра.

У име локалне самоуправе присутне је поздравила и заменица председника Општине Рума, Марија Стојчевић. „Посебна ми је част да вас поздравим у име Општине Рума и своје лично име. Центар за превенцију и здравље жена који данас отварамо је једини такав центар који постоји у Србији и одлична је ствар што га отварамо баш у просторијама бившег породилишта јер на тај начин га враћамо нашим суграђанкама и нашој деци. Локална самоуправа је и до сада подржавала све иновативне идеје које помажу нашим суграђанима и трудићемо се да и у будућности ту праксу наставимо“, изјавила је Марија Стојчевић.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001