XXXXI седница Општинског већа - Нижа цена грејања и бесплатан превоз

величина слова

29. март 2016.

Opštinsko većeОпштинско веће Општине Рума упутило је на данашњој седници предлог Скупштини да се цена даљинског грејања у Руми смањи. Иницијативу за смањење цене грејања покренуо је председник Општине Рума Слађан Манчић у циљу обезбеђења што оптималнијих услова живота за грађане.

Предлогом новог ценовника проценат смањења цене топлотне енергије за све категорије потрошача је 10,9%.

"Тражили смо смањење цене јер су на тржишту тренутне цене мазута и гаса знатно снижене у односу када је усвојен постојећи ценовник. Дошли смо до заједничког става да се цена и по обрачуну за испоручену топлотну енергију и по паушалном обрачуну смањи за 10,9%. То није драстично смањење цене грејања, међутим, гледали смо и да изађемо у сусрет грађанима, али и да не угрозимо пословање предузећа, које је годинама великим у финансијским проблемима", изјавио је председник Манчић. Већници су подржали и Ребаланс плана програма пословања ЈП "Стамбено" за 2016. годину. Разлог за ребаланс је управо одлука о смањењу цене гаса, чија би примена, уз Скупштинско одобрење, почела 1. априла.

Веће је на данашњем заседању донело Правилник о ближим условима, поступку за остваривање права, категорији лица која остварују субвенцију и висину субвенције у градском, приградском и међумесном превозу.

"Оно што смо најављивали у току 2015. године и бавили се тиме, односно радили на томе, полако остварујемо. Елаборат је показао да у висини износа субвенције, који смо до сада одвајали за јавни превоз (око 5 милиона динара), можемо омогућити бесплатан превоз за готово све грађане Општине Руме. У априлу ће бесплатан превоз у оквиру територије Општине Рума имати деца, пензионери, инвалидна лица, труднице, мајке са децом до две године живота, особе са сметњама у развоју, лица старија од 65 година", казао је Манчић.

Ускоро ће у Одељењу за друштвене делатности и почети пријављивање наведених категорија лица која ће имати право на бесплатан превоз.

Општина Рума ће наставити са субвенционисањем превоза ученика из наше општине који средње школе похађају ван територије Општине Рума. Општина ће субвенционисати 30% од цене месечне карте, 20% трошкова сноси сам превозник, док ће остатак плаћати родитељи.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001