Подршка Ромима при запошљавању

величина слова

28. март 2016.

Marijana TodorovićУ Руми је данас почела четвородневна обука у оквиру пројекта "Више искуства за више могућности!" - Унапређење социјалне инклузије и запошљавања Рома.
Пројекат се спроводи под покровитељством Делегације Европске уније у Србији, уз подршку Министрства рада, запошљавања и социјалне заштите.

Пројекат се односи на унапређење запошљивости и социјалну инклузију Рома у Општини Рума, а обуку ће проћи 90 полазника. Он је усмерен пре свега на младе Роме и Ромкиње и њиме је предвиђено ангажовање 30 лица, који ће проћи стручну праксу, напоменула је Маријана Тодоровић, координаторка пројекта испред Општине Рума.

"Системски покушавамо да решимо проблем запошљавања Рома. Идеја нам је да направимо један локални модел - ромског посредника при запошљавању. Тај посредник ће бити карика између послодаваца, Националне службе за запошљавање, јавних институција и приватних компанија. Дакле, кроз ову обуку Роми ће стећи нове вештине, знања из области радне етике, а суштина је да лакше дођу до посла", рекла је Маријана Тодоровић.

Такође, овај пројекат ће румски Локални акциони план за Роме унапредити и њиме ће се успоставити стратешке мере када је у питању запошљавање Рома, сматра Маријана.

Делегација ЕУ у Србији у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања спроводи пројекат ''Подршка Европске уније инклузивном друштву'' коју ЕУ финансира са 5.4 милиона евра. У оквиру овог пројекта, ЕУ је бесповратно доделила 4.3 милиона евра у виду 28 грантова, који ће се реализовати у 36 градова и општина у Србији до краја 2017. годинe.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001