Обележено 17 година од почетка бомбардовања

величина слова

24. март 2016.

Polaganje venaca 24.3.2016.Данас је на Градском гробљу у Руми обележено 17 година од почетка бомбардовања СР Југославије. Венце су положили представници СУБНОР-а Општине Рума са сродним борачким организацијама и представници локалне самоуправе.

Присутнима се обратио Предраг Вукмирић, секретар СУБНОР-а. „У операцији је извршено 58.574 авионска налета, бачено је 25.000 тона експлозива, укључујући касетне бомбе. На касарну у Руми пало је 6 бомби и начињена велика материјална штета. Процене штете које је имала СРЈ крећу се од 30 до 100 милијарди долара. Коначан број жртава званично није саопштен, а српске процене се крећу од 2500 погинулих и 5000 рањених. Међу страдалима било је 79 деце! Сигуран сам да нас никада нико неће моћи убедити да су НАТО снаге по било чему имале право за оваква злодела, али морамо настојати да нађемо пут којим ћемо у будућности корачати без рата“, изјавио је Вукмирић.

Predrag VukmirićМарија Стојчевић, заменица председника општине Рума, рекла је да је 24. март датум за поштовање, да је наша дужност да се сетимо свих невино настрадалих и одамо им дужно поштовање. „Ваздушни напади су почели првенствено на војне циљеве, да би се убрзо проширили и на привредне и цивилне објекте. У нападима који су без прекида трајали 78 дана, тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе, медијске куће, споменици културе, цркве и манастири“, подсетила је Марија Стојчевић.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001