Усвојени стратешки документи везани за одрживи развој и мере подршке пољопривредницима

величина слова

14. март 2016.

Opštinsko većeОпштинско веће усвојило је на последњој седници три документа која произилазе из Стратегије одрживог развоја Општине Рума 2015-2020 године, која је носилац стратешког развоја наше општине.

Документа се односе на анализу претходног стања у 2015. години, на Акциони план за наредну годину и на План имплементације за цео период.

Ова три документа заједно чине једну целину која поспешује развој општине кроз стратешки развој, сматра Драган Косановић из Канцеларије за локални економски развој Општине Рума.

"Битно је нагласити да поред тих стратешких циљева који су предвиђени у Стратегији, постоје и стратешки циљеви које локална самоуправа предузима са циљем бољег и бржег развоја, јер нови трендови развоја нас упућују на неке пројекте које можда нисмо видели у процесу планирања стратешког документа. У 2015. години највише пројеката је реализовано из тачке 1 - економски развој, која се односи на инфраструктурна уређења радних зона, пре свега мислим на радну зону "Румска петља", што указује на чињеницу да је Општина Рума усмерена ка привлачењу нових инвестиција", рекао је Косановић.

Он је нагласио да ни остали пројекти у Стратегији развоја нису мање важни. "Они се односе на друштвене делатности, ту су социјални и образовни аспекти. Такође, постоје пројекти који се односе на Општинску управу. Ту је већ реализовано много битних пројеката, али у току је и реализација нових пројеката који имати позитивне ефекте на Општинску управу", казао је Косановић.

Чланови Већа су подржали и Предлог мера подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја Општине Рума за 2016. годину.

Предлогом је предвиђена кредитна подршка румским пољопривредницима у износу од пет милиона динара, док је за одрживо коришћење пољопривредног земљишта(комасација К.О. Марђелос 1683ha) издвојено 19 милиона.

Мером кредитне подршке подразумева се суфинансирање камата за пољопривредне кредите, чиме се жели подстаћи пољопривредна производња у квантитативном и квалитативном смислу, а у складу са Стратегијом руралног развоја Општине Рума 2011-2021. године.

Због уситњености парцела земљиште у К.О. Марђелосу се не може рационално обрађивати, односно не може се организовати исплатива пољопривредна производња. Средства за меру одрживог уређења пољопривредног земљишта биће усмерена за услуге извођења геодетско - техничких радова на уређењу пољопривредног земљишта путем комасације.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001