Нема поплавe у румској општини, нема пуцања насипа

величина слова

12. март 2016.

Štab za vanredne situacijeШтаб за ванредне ситуације Општине Рума одржао је данас седницу на којој је анализирана тренутна ситуација у нашој општини и евентуална угроженост од поплава. Комадант Штаба Слађан Манчић је нагласио да је у овом моменту на територији Општине Рума све под контролом и да нема опасности од поплава.

"Нема опасности од спољних вода, река Сава је јуче била у стагнацији, данас је у порасту за 1цм. Сада смо на коти од 515цм, што је за 15цм изнад редовне одбране од поплава. Дакле, нема места паници, сваке године у овом периоду вода достиже тај ниво, ја ћу подсетити да смо се ми у Кленку 2014. године бранили од поплава на коти од 666цм, што је за метар и по више него што је то данас случај", рекао је Манчић и нагласио да нема опасности што се тиче и унутрашњих вода.

Izjava predsednika Mančića"Сви канали су пропусни, у већини случајева су и продубљени, прочишћени. Превентивно смо деловали у Стејановцима, где смо једним каналом од око 100 метара одвели воду из Брилове улице и смањили ризик од поплаве за неких пет кућа, које су изграђене на нижој коти у односу на остатак улице. Апелујем на медије, надлежне службе, чланове Штаба да свако ради свој посао и нећемо имати већих проблема. Чак и уколико дође до већих проблема будите сигурни да ће Штаб реаговати правовремено и штитити и животе и имовину наших грађана. Но, још једном бих поновио да је ситација стабилна и да нема простора за ширење панике", поручио је Манчић.

Председник Манчић се осврнуо и на дезинформације поводом наводног пуцања насипа у Кленку, које су јуче пласиране у појединим медијима и окарактерисао их као јефтин политички трик покрајинског премијера, који је изазвао велику панику у становништву. Манчић је додао да насип успешно одолева води и да мештани овог села немају разлога за бригу.

Водоснабдевање у румској општини је стабилно и електроенергетска мрежа није угрожена. Штаб је на сталној линији са водопривредним предузећима, а стање на каналској мрежи се редовно прати.

Иако у Општини Рума тренутно нема опасности од поплава, Штаб за ванредне ситуације се из предострожности одлучио за увођење дежурне линије, путем које грађани могу пријавити евентуалне проблеме проузроковане реком Савом или водом из каналске мреже.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001