Нови пројекат у Дневном боравку намењен одраслим особама са интелектуалним сметњама

величина слова

10. март 2016.

Potpisivanje ugovoraОвог месеца у Руми почиње реализација пројекта "Јачање социјалне инклузије особа са интелектуалним и менталним сметњама". Реч је о пројекту који се финансира кроз национални ИПА програм Социјалне инклузије којим координира Делегација Европске уније у Србији, а суштина пројекта је да се прошири услуга Дневног центра за младе ометене у развоју на одрасле.

Предвиђено је да одрасли користе услугу Дневног боравка од 13 до 18 часова, а пројекат ће обухватити 15 корисника, чији ће одабир бити познат након спороведеног мапирања на територији Руме.

Пуноправни партнер на пројекту, који ће трајати 21 месец је Центар за социјални рад општине Рума. На овом пројекту биће ангажовано шест радника са којима је председник Општине Рума Слађан Манчић данас у Градској кући потписао уговоре.

Одобрена средства ЕУ су 197.575.08 евра, док ће Општина Рума суфинансирати пројекат са 32.163,39 евра.

Председник Манчић је нагласио да је ово веома значајан пројекат за Општину Рума, који доприноси развоју друштва и заједнице уопште.

Gradska kuća sastanci"Европска унија учествује са 86 одсто средстава, док преосталих 14 сноси локална самоуправа. Пружићемо овим пројектом једну велику подршку осетљивој друштвеној групи, а са друге стране млади образовани људи (дефектолози, медицински радници итд.) ће бити ангажовани и пружиће им се прилика за прво радно искуство", изјавио је Манчић.
Дипломирани сликар зидног сликарства Небојша Милутиновић један је од радника који ће бити ангажован на овом пројекту. "Мој посао ће бити да водим креативне радионице и на тај начин помогнем одраслим особама са интелектуалним и менталним сметњама. Након завршетка студија сам обавио стручну праксу у ОШ "Вељко Дугошевић", но, ово је један нови изазов коме ћу се максимално посветити и сигуран сам да ћу бити на висини задатка", казао је Небојша.
Mirko Zrnic i Slobodan Krasić
ВД директор Центра за социјални рад Слободан Красић потписао је данас меморандум о разумевању са СППШ "Стеван Петровић Бриле" и ССШ "Бранко Радичевић", школама које ће партнерски сарађивати на овом пројекту.

"Изузетно ми је драго што смо у пројекат укључили и наше две средње школе. Оне ће се једном недељно ставити на располагање нашим корисницима, који ће у овим образовним установама стицати додатна знања и вештине, што има за циљ лакшу интеграцију у друштво", нагласио је Красић.

За реализацију пројекта Општина Рума је спровела и поступак јавне набавке аутомобила, који ће бити дат на коришћење румском Центру за социјални рад.

Центар за боравак одраслих особа са интелектуалним и менталним сметњама почеће са радом 21. марта 2016. године.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001