Отворена нова фабрика – „Хачинсон“ из Руме снабдева светске гиганте аутомобилске индустрије

величина слова

27. фебруар 2016.

Otvaranje HacinsonaФабрика црева за расхладне уређаје, у власништву француског гиганта „Хачинсона“ почела је данас са радом у Руми. Фабрика која ће својим производима снабдевати ауто-индустрију запослиће 200 радника, а свечано је отворена уз присуство председника Владе Србије Александра Вучића. У последњих годину дана премијер Вучић је у Руми свечано отворио три фабрике и због тога је похвалио представнике локалне самоуправе што су, како је рекао, од једне општине са 500, 600 милиона дуга, уз мукотрпан рад, дошли у ситуацију да су за инвеститоре међу најатрактивнијим локацијама у целој Србији.

Премијер је рекао да није био нимало лак посао убедити "Хачинсон" да дође у Србију, будући да су размишљали и о Македонији, Бугарској, Турској и да је њихов долазак у нашу земљу велика победа политике Владе Србије. Ово је иначе прва инвестиција „Хачинсона“ у Србији, а вредност је 7,3 милиона евра.

Премијер је изразио задовољство што се локалне самоуправе у Срему "такмиче" да привуку инвеститоре, уз опаску да Срем може да послужи за пример другим регионима.

Напоменуо је да је Влада уложила 1,9 милиона евра подстицаја, да је локална самоуправа дала земљиште и приступне саобраћајнице и подвукао да то и јесте посао власти. "Срећни смо што ће 200 људи по уговору добити посао, мислим да ће их бити и 300, а разговарамо о томе да се овде производе и црева за гориво, што би значило нових 400 запослених", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је Рума од јануара 2014. до краја 2015. године смањила број незапослених на евиденцији Националне службе за запошљавање за 1.400 што је велики успех за ту општину.

Данашње отварање фабрике је круна савесног, одговорног и доброг рада локалне самоуправе и велике подршке Владе Србије и премијера Вучића, сматра председник Општине Рума Слађан Манчић.

„Показали смо како се за врло кратко време може реализовати овако једна крупна инвестиција. Оно што је најбитније то су свакако нова радна места, ми смо обећали запошљавања у реалном, привредном сектору и то испуњавамо. Сви инвеститори који су недавно отворили своје фабрике већ размишљају о проширењу производње, јер је пословна клима веома повољна, локална самоуправа излази у сусрет свим инвеститорима и уверен сам да грађане наше општине очекује просперитетнија будућност“, поручио је председник Манчић и напоменуо да непалски инвеститор „Cinnovation group“ ускоро треба да почне са изградњом своје фабрике у Руми, али и да има интересовања и домаћих привредника, те да би у индустријској зони „Румска петља“ требало да се изгради највећа хладњача у југоисточној Европи.

Председник СО Рума и посланик у републичком парламенту др Александар Мартиновић је нагласио да је ово велики дан за Општину Рума и добра порука свим грађанима наше земље колико је важна сарадња приватног капитала, локалне самоуправе и Владе РС за отварање нових радним места.

„Kао што је рекао и сам премијер Општина Рума је у кратком року са евиденције Националне службе за запошљавање, да тако кажем, „скинула“ 1400 људи. У нашој општини се апсолутно поштује Уредба о забрани запошљавања у јавном сектору, те је јасно да су грађани румске општине запослени у реалном, привредном сектору. Наставићемо са том политиком и у будућности. Имамо модерне радне зоне које су комунално опремљене, Општинску управу и јавна предузећа која су поново доказала да се радне дозволе и друга неопходна акта могу издати у рекордном року. То инвеститори препознају и цене и зато имамо и нова интересовања за улагање у Општину Рума“, казао је Мартиновић и оценио да је локална самоуправа за врло кратко време успела да Општину Рума са привредног дна подигне до општине која је једна од економски најуспешнијих у Војводини, па можда и у целој Србији.

Премијер је на данашњој свечаности захвалио и амбасадорки Француске Кристин Моро на подршци, наводећи да и отварање ове фабрике може да значи ренесансу француско-српских трговинских односа. "Надам се да трговинска размена у наредне две године може да дође до милијарду евра", рекао је Вучић. Француска амбасадорка Моро је казала да у Србији тренутно послује око 100 француских компанија које запошљавају 10.000 радника, те да ће се привредна сарадња у наредним годинама интезивирати.

Директор „Хачинсона“ Оливије Шато сматра да је Рума због свог географског положаја изузетно атрактивна локација за улагање, те да је локална самоуправа у Руми максимално ангажована и посвећена отварању нових радних места.

Хачинсон ће из Руме снадбевати реномиране произвођаче попут "Мерцедеса", "Фијата", "Сузукија", "Реноа".

Како је раније најављено, план је да се извози у Немачку, Мађарску, Италију и Русију, а руководство фабрике је истицало да поред геостратешког положаја овај део Србије има и квалификовану и квалитетну радну снагу.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001