Отворена изложба уметничке фотографије у Културном центру

величина слова

22. фебруар 2016.

У петак, 19. фебруара, у Великом холу Културног центра Рума, отворена је трећа по реду изложба уметничке фотографије румских фотографа - РУФ. Ове године учествовало је 14 аутора.

Изложбу је отворила академска вајарка, Љиљана Војводић, која је истакла да су ове године фотографије квалитетније и да се види велики напредак.

„Радује ме да овај медијум, који је пре десетак година уведен на академије, изазива пажњу младих људи. Фотографија дуго није била призната као уметност због тога што се веровало да свако ко савлада технику ствара слике, међутим брзо су се издвојили мајстори фотографије који су показали да и фотографија може бити уметничка и да буде различита од онога што се ствара свакодневно. Фотографија пружа све што и ликовна уметност, а то је пре свега простор, ритам, игра светлости и таме и то је оно што је овога пута изражено на изложби. Приказана је замагљена, просањана, мало емотивна и сањалачки сагледана стварност што даје овим фотографијама сликарску димензију“, рекла је Љиљана Војводић.

3. RUFНенад Вукелић, графички уредник Културног центра, позвао је све младе фотографе да се обрате Културном центру, њему лично или преко фејсбук странице ове установе. „Слободно се обратите Културном центру, то је ваша установа намењена вама, тако да се борите да ви овде излажете, да ви овде радите, јер овај простор је велик и доста тога се може у њему урадити. Жеља нам је и да покренемо удружење фотографа, надам се ове године, тако да сте добродошли да се учланите, а волео бих да се и школе активирају путем секција. Када смо први пут организивали изложбу пре три године, било је велико интересовање и било је доста аутора који су истраживали, експериментисали и бавили се фотографијом на неки други начин, а не само комерцијалном фотографијом и жеља ми је била баш те људе да окупимо и да их покренемо да стварају, да раде и да имају простор где могу да излажу. После три године неки су одустали, неки наставили, мени је жеља да се то не заборави, да ово траје и наредних година и да радимо на томе да се млади што више афинирају“, изјавио је Вукелић.

Изложба је отворена до 29. фебруара.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001