Одржана XXXVIII седница Општинског већа

величина слова

12. фебруар 2016.

Локална самоуправа ће у 2016. години издвојити 13 милиона динара за финансирање програма стручне праксе и јавних радова у Општини Рума. На данас одржаној седници Општинског већа усвојен је Локални акциони план за запошљавање(ЛАПЗ), а основни циљеви активне политике запошљавања у 2016. години усмерени су на:

-Побошљање услова на тржишту рада и усклађивање понуде и тражње;

-Улагање у људски капитал и унапређење квалитета радне снаге;

-Подстицање запошљавања и социјалну инклузију теже запошљивих лица.

"План запошљавања за 2016. годину је главни основ за све будуће активности које се тичу запошљавања људи са територије општине Рума и оно што он показује, у анализи која је представљена на Општинском већу, то је да имамо пораст броја запослених у односу на смањење броја незапослених и то је оно што је добро и што показује да све ове инвестиције које долазе на територију наше општине имају смисла и надамо се да ће убудуће број незапослених лица бити у константном паду", изјавио је председник Општине Рума Слађан Манчић.

 

Седам милиона динара је опредељено за стручну праксу, а шест милиона за јавне радове. Председник Манчић је напоменуо да се локална самоуправа одрекла средстава које би евентуално добили од Републике, јер је пракса показала да је тада цела процедура много спорија, због чега би јавни позиви били расписани тек крајем године.

"Ја очекујем да конкурси буду расписани после 18. фебруара и врло брзо ћемо кандидате који се буду пријавили на јавне радове или за спровођење стручне праксе упутити преко Националне службе да обављају те делатности. Новина је у томе да смо што се тиче јавних радова подигли цену коштања на месечном нивоу. Прошле године људи на јавним радовима су добијали 15.000 плус 1.500 динара за превоз, ове године је то 16.500 плус 1.500 за превоз, дакле 18.000 динара. Што се тиче стручне праксе, процедура је иста као и прошле године, све зависи од стручне спреме: средња стручна спрема 14.000, виша 16.000, висока 18.000 динара. Уговор се закључује на 6, 9 или 12 месеци", рекао је први човек румске општине.

На данашњој седници Већа усвојени су и Предлози Одлука о додели средстава из буџета Oпштине Рума за програме и пројекте из области спорта од значаја за Oпштину Рума за 2016. годину, као и закуп сале за спортске клубове.

Члан Комисије за доделу средстава Драган Косановић је казао да је ове године за средства аплицирао 61 спортски клуб, те да је средства добило њих укупно 57. Комисија је оставила и део средстава у резерви те је од предвиђених 25 милиона клубовима подељено 22.420.000 динара.

За закуп термина у салама издвојено 6,2 милиона динара.

Заменица председника Општине Рума и чланица Општинског већа Марија Стојчевић именована је за члана Општинског већа задуженог за сарадњу са цивилном сектором при спровођењу механизма утврђивања јавног интереса у јавном информисању у Oпштини Рума.

Једногласно су усвојени и планови набавки Општинске управе(193.705.222 динара), председника Општине Рума(6.950.201), СО Рума(2.000.000) и Општинског правобранилаштва (950.000).

Веће је одобрило новчану помоћ у износу од 30.000 динара Жаклини Ђорђевић из Руме и Нади Делић из Вогња. Жалба незапослене породиље Марије Крмар је одбијена јер породиља не може остварити право на новчану накнаду уколико нема пребивалиште у Општини Рума најмање три месеца пре дана рођења детета.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001