Articles

Семинар о одрживости Дневног центра за одрасле особе са инвалидитетом

величина слова

10. фебруар 2016.

SeminarЧетвородневни семинар за обуку лица која ће радити у Дневном центру за одрасле особе са инвалидитетом, недовољно ментално развијене и особе са душевним сметњама почео је јуче у Руми.

Полазници семинара су радници Центра за социјални рад, а поред Дневног боравка за децу и младе у Руми је у плану и покретање Дневног центра за одрасле особе са инвалидитетом, недовољно ментално развијене и особе са душевним сметњама.

Данашње предавање је посвећено стандардима и програму рада Дневног центра каже Јелица Марић, тренер за успостављање одрживе услуге Дневног центра за особе са инвалидитетом.

Seminar"У Руми постоји Дневни боравак који је намењен деци са сметњама у развоју, међутим, локална самоуправа и Центар за социјални рад су препознали потребу за успостављање још једне услуге и то другој корисникој групи, одраслим са инвалидитетом. То је једна прилично велика корисничка група којој друштво није поклањало заслужену пажњу и имали смо углавном институционалне облике збрињавања. Сада фокус померамо ка развијању услуга у заједници, попут вашег Дневног боравка који неколико година функционише у Руми. Циљ нам је да се продужи боравак особа са инвалидитетом у њиховом природном окружењу, да се пружи подршка њиховим породицама и на тај начин превентира измештање и смештај тих особа у институцију", изјавила је Јелица Марић.

 

Семинар је акредитован код Републичког Завода за социјалну заштиту, а аутори програма обуке су проф. са Дефектолишког факултета Вероника Ишпаловић, Владан Јовановић, Драгица Влаовић Васијевић.

Овај семинар је предуслов да сви запослени који буду ангажовани у Дневном центру добију акредитацију, односно сертификат.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian