Биоскоп "Техника" - у размени непокретности заштићени интереси Општине Рума

величина слова

8. фебруар 2016.

Sladjan MančićПредседник Општине Рума Слађан Манчић одржао је данас у Градској кући конференцију за медије посвећену продаји старог биоскопа "Техника", путем непосредне размене. Разлог за обраћање јавности, путем конференције за медије јесу, како каже, оркестрирани, неистинити и неосновани напади опозиционих странака на представнике локалне самоуправе.

"Изнето је прегршт неистина које се тичу саме квадратуре зграде која је у власништву Општине Рума и локала који би прешли у општинско власништво након размене. Цео поступак је тек на почетку и оно што је важно да поручим грађанима је да ће интереси Општине Рума бити заштићени. Све се ради по закону и видим да је већ и опозиција одустала од приговора на законитост, јер је и њима јасно да нема неправилности у процедури", изјавио је председник Манчић и поновио да је став локалне самоуправе да све објекте који су у лошем стању, а за које Општина Рума плаћа режију и који оптерећују локални буџет, треба продати заинтересованим инвеститорима, као у случају "плаве зграде".

"Ми смо процену вредности општинског објекта популарног биоскопа "Техника" урадили у мају 2015. године када смо имали заинтересованог купца и тада смо и припремали лицитацију. Међутим, након процене вредности поменуте зграде тај купац се повукао јер му је цена била превисока и тек сада имамо новог инвеститора, који жели да путем непосредне размене свој локал и магацински простор, у згради преко пута ЈП "Гас-Рума",мења за наш објекат, наравно уз доплату јер је вредност нашег објекта већа", казао је први човек локалне самоуправе и оценио да је циљ локалне самоуправе побољшање услова живота грађана Општине Рума, те да је ова гарнитура општинских власти у томе направила велики искорак у односу на претходнике, што тешко пада опозицији.

Bioskop tehnika"Све радимо јавно и транспарентно. Формирали смо Комисију од стручних људи од којих су већина преко две деценије у овој материји. Желимо да разменимо непокретности из више разлога. Прво, јер би ту имали нову, велелепну зграду, а према плану инвеститора посао би добило 20 радника из наше општине. Са друге стране ми би добили функционалан локал, преко кога би се, од издавања, у општински буџет годишње слило између милион и милион и по динара. Нама је у интересу да се Општина Рума развија и наравно да нећемо у поступку дозволити никакве импровизације. Дакле, инвеститор ће у свом објекту, који је планиран као диско-клуб/фитнес центар и теретана, морати да запосли 20 људи, да зграду изгради у планираном року, да она испуњава све прописане критеријуме", нагласио је Манчић и напоменуо да је Центар за вештачење и процене из Новог Сада био ангажован у процени вредности "Плаве" зграде, али да то тада није сметало опозицији, што је доказ да је цела хајка јефтин политички трик.

"Општина Рума поседује велики број некретнина и значајан број њих је за време претходне власти дат у закуп по десетоструко мањим ценама. Навешћу само неке примере: знамо сви да је локал (276) у центру града у коме се налази "Идеа" узет у закуп за само 500 евра. Локал од 412 квадрата је од 2010. године издат у закуп по цени од 4.977 динара, а почетна цена је била око 61.000, дакле, по 12 пута мањој цени су локале издавали они који нас данас оптужују да не поштујемо процедуре при размени непокретности. Занимљиво је рецимо и да су два локала од 462 дата у закуп по цени од око 5.500 динара, док је локал од 60 издат за 15 евра. Преко тридесет локала је по драстично мањим ценама издато у време претходне власти и на тај начин је директно оштећен општински буџет. Зато смо и морали да на седници Скупштине општине Рума изменимо Одлуку о прибављању и располагању стварима у јавној својини Општине Рума како би анексирали све ове штетне уговоре", рекао је Манчић.

Председник румске општине је подсетио и да су дугови 9. децембра 2013. године, у време преузимања власти, износили 378 милиона динара.

"Поносни смо што смо у рекордном року консолидовали општински буџет, што смо у Руму довели више значајних инвеститора и на најбољи могући начин кренули у решавање проблема незапослености. Данас не дугујемо никоме ни динар и зато имамо средстава и да обновимо општински возни парк. Општинска возила за председника општине и заменика су била стара 15 и више година и поносни смо што смо у купили ново возило, иако је и то било на мети појединих медија под контролом опозиционих странака. У тренутку када смо преузели власт Општина Рума је била пред банкротством, а само две године касније ми смо локална самоуправа која даје пример другима и на коју се многи угледају", закључио је председник Манчић.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001