Нови Дневни боравак у "Лолиној" школи

величина слова

5. фебруар 2016.

Lolina skolaУ оквиру пројекта "Техничка подршка Канцеларији за људска и мањинска права за спровођење Стратегије за унапређивање положаја Рома у Републици Србији", који спроводи мисија ОЕБС-а у Србији, а средствима Шведске агенције за међународни развој и сарадњу (СИДА), Општина Рума је једна од општина која је подржана у пројекту "Да заједно учимо у дневном боравку".

Носилац пројекта је ОШ "Иво Лола Рибар" из Руме којој је за адаптацију Дневног боравка одобрено 6,6 милиона динара. Обновљени инклузивни Дневни боравак се простире на површини од 100 метара квадратних, а у две смене га похађају деца ромске националности, деца са сметњама у развоју и деца из социјално угрожених породица.

Dnevni boravakОво је само једна у низу активности које Влада Републике Србије спроводи уз помоћ донатора и које су усмерене за унапређење Стратегије инклузије Рома, нагласила је директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић.

"Добра сарадња са донаторима и локалном самоуправом допринела је брзој реализацији пројекта од кога ће највеће користи имати управо деца која овде бораве свакодневно. Поред Руме још 12 општина је добило донаторска средства, од укупно 56 локалних самоуправа које су аплицирале. Пошто се у овој школи спроводи и настава за одрасле, многи родитељи ове деце желе да кроз школовање дођу до боље будућности и искрено верујем да је овај објекат драгоцен за ђаке "Лолине" школе", нагласила је Сузана Пауновић.

Директорица популарне "Лолине" школе Нада Петровић напомиње да су претходне просторије, које је ова образовна установа користила за ову намену, биле малог капацитета и да су са реновираним објектом створени далеко бољи услови за боравак деце.

Marija StoјčevićЗаменица председника Општине Рума Марија Стојчевић је истакла је локална самоуправа из општинског буџета издвојила значајна средства и за обнављање школске кухиње, те да је са адаптираним Дневним боравком заокружене једна целина. "Ученици који бораве у Дневном боравку имаће у новим просторијама пуну подршку за несметан и квалитетнији развој, много боље услове за учење, а самим тим и за укључивање у вршњачку и друштвену заједницу", рекла је Марија Стојчевић.

Саветник у Амбасади Шведске у Србији Торгни Свенунгсон и заменик шефа мисије Оебса у Србији Мајкл Ујехара најавили су наставак подршке пројектима који су од великог значаја за грађане Србије.

Dnevni centarDeca u dnevnom boravku"Спремни смо да подржимо овакве и сличне пројекте. Рума је заиста један добар пример како се покушава обезбедити што боља интеграција Рома у друштво и на томе честитам локалној самоуправи", поручио је Свенунгсон.

 

Pokloni"Интеграција Рома је веома битно питање за ОЕБС и ми ћемо се том тематиком бавити и у наредним годинама. Препознајемо напоре општина и градова попут Руме да на што бољи начин интегришу Роме и деци ромске националне заједнице створе подједнаке услове за школовање", казао је Ујехара.

ОШ "Иво Лола Рибар" тренутно похађа 62 детета ромске националне припадности.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001