У биоксопу: Сизиф К.

величина слова

4. фебруар 2016.

PlakatОд 4 до 10. фебруара / Мала дворана КЦ-а / Улаз 250 динара

Редитељ, сценариста и продуцент – Филип Гајић.
Играју: Бојан Димитријевић, Луција Шербеџија, Рамбо Амадеус, Марија Пикић, Хана Селимовић, Горан Јевтић, Саша Кузмановић, Вахид Џанковић, Милена Јакшић, Бане Видаковић, Наталија Гајић, Игор Боројевић, Андрија Ковач, Никола Марковић, Александар Швабић и др.

Филм који је своју премијеру имао на 21. Фестивалу ауторског филма у биоскопе креће 14. јануара. Овај филм представља оно што је тема сваког важног дела – лично спасење.

Филм о редитељу из Београда који опсесивно покушава да сними филм о Сизифу – наивној жртви богова који се успротивио њиховој вољи и оковао Смрт у ланце.

Да ли је могућ свет у којем Смрт не постоји? Како би изгледао тај свет у којем чак ни злочин не би био могућ. Свет у којем човек не би имао потребу ни да се храни ни да се креће. Да ли управо Смрт обезбеђује смисао и снагу постојања?

Догађаје у свету контролише Зевс са Олимпа смештеног у апокалиптичан простор: рушевина индустријске револуције, напуштене масивне челичне машине обрасле у коров. Пустош и самоћа богова.

Насупрот сажетог времена у којем се одвија прича о Сизифу налази се време редитеља које је неодређено и развучено. Он је у браку са загребачком глумицом. Живе у различитим државама које су до јуче биле у рату. Путују возовима, рађају се деца, а њихов брак се неприметно распада. Стварност и фикција се сударају, преплићу, надопуњују.

Јунак Сизиф из епохе антике постаје пасивни Јозеф К. данашњице. Хероји више не постоје.

Сизиф К. је филм о смрти, рађању и слободи.

Куриозитети:

– До данас у светској кинематографији никада није снимљен ни један играни филм о Сизифу.
– Античке драме о Сизифу су заувек изгубљене.


Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001