XXXVI седница СО Рума - рационализација и јавни превоз

величина слова

2. фебруар 2016.

SO RumaМаксималан број запослених у систему локалне самоуправе Општине Рума на неодређено време биће 759. На данашњем заседању одборници румског парламента су изгласали Одлуку о максималном броју запослених на неодређено време у систему локалне самоуправе Oпштине Рума, а са говорнице се могло чути да је то тешка и непопуларна одлука, али и да се у Руми рационализација спроводи од децембра 2013. године.

"Од како је 6. децембра 2013. ступила на снагу Уредба о забрани запошљавања ми смо у Општини Рума почели са рационализацијом и зато смо у ситуацији, у односу на друге општине, да ову одлука сада спроведемо најбезболније могуће. Колективни уговори по јавним предузећима и установама регулисаће сам начин спровођења одлуке и зато ми нисмо могли да пропишемо критеријуме по којима ће се одлучиати ко остаје без посла. У сваком случају рационализација у нашој општини је лишена политике и нема говора да ће бити било каквог реваншизма, јер то није био случај ни до сада", изјавио је начелник Општинске управе Општине Рума Душан Љубишић.

Јавна предузећа "Комуналац" и "Дирекција за изградњу Руме", као и Установа Спортски центар "Рума" ће због проширења делатности бити у могућности и да запосле већи број радника на неодређено него што тренутно имају.

Већини отпуштених радника након рационализације ће бити понуђено да се запосле у ЈП "Комуналац", као што је случај са пет радника који су годинама радили за сеоске месне заједнице. Општина Рума полаже наде да ће многи од прекобројних радника посао наћи у реалном сектору, јер се у току ове године очекује отварање великог броја радних места.

Скупштина је усвојила Одлуку о јавном превозу путника на територији Општине Рума. Начелник Општинске управе Душан Љубишић је напоменуо да је формулација Одлуке у потпуности усклађена са препорукама Државне ревизорске институције.

"Све оне сугестије које је ова институција дала уважили смо и убацили као решења у сам текст Одлуке. Подсетићу да је пре месец дана била јавна презентација Елабората о јавном превозу на територији општине Рума где је на један компетентан и стручан начин извршена анализа комплетног јавног превоза и дала одређена оптимална и добра решења за организацију јавног превоза у будућем периоду. Следи расписивање тендера, јавне набавке, за избор најповољнијег поњуђача који ће тај превоз вршити и оно што је важна новина и што смо практично на неки начин искористили нека добра решења у другим општинама јесте да је комплетно поверавање услуге јавног превоза убудуће поверено Дирекцији за изградњу Руме", нагласио је Љубишић.

Гласовима скупштинске већине донета је одлука о расписивању јавног конкурса за именовање директора ЈП "Стамбено", док је нови ВД мандат у Кулурном центру "Рума" поверен Тањи Слепчевић.

Подршку одборника је добио и Предлог за размену непокретностипо којем би Општина Рума уместо зграде некадашњег бископа "Техника" добила локал(98) у улици ЈНА 135(преко пута ЈП "Гас-Рума") и магацински простор површине 68m²,који су сада у власништву инвеститора. Председник Општине Рума Слађан Манчић је рекао да ће у том поступку бити заштићени интереси румске општине. Формирана је и Комисија за спровођење поступка непосредне погодбе коју чине: Нада Харш, Мирјана Кецман Гудовић, Душан Бараћ, Нада Грбић и Владислава Повић.

Усвојена је и Одлука о изради Измена и допуна Плана Генералне регулације насељеног места Добринци и Предлога Закључка о давању сагласности на Одлуку Надзорног одбора о усвајању ребаланса Програма пословања Јавног предузећа за дистрибуцију природног гаса "ГАС-РУМА" за период од 1.1.2016. године до 31.12.2016. године. 

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001