Рационализација система локалне самоуправе - 759 максимално запослених на неодређено време

величина слова

27. јануар 2016.

Dušan LjubišićОпштинско веће усвојило је на данашњој седници Нацрт Одлуке о максималном броју запослених на неодређено време у систему локалне самоуправе Oпштине Рума.

Разлози за доношење ове Одлуке и циљеви који се желе постићи јесу рационализација јавног сектора система локалне самоуправе Општине Рума, као предуслов за даље буџетске уштеде и повећање стручности, ефикасности и унапређење рада локалних органа, установа, служби и јавних предузећа.

"Успели смо да испоштујемо онај број од 759 максимално запослених на неодређено време у систему локалне самоуправе. Трудили смо се да број извршилаца након рационализације не угрози само пословање Општинске управе, јавних предузећа и установа и других организација која се финансирају из буџета локалне самоуправе", изјавио је наченик Општинске управе Душан Љубишић и напоменуо и да је од краја 2013. године и ступања на снагу забране запошљавања број извршилаца у систему локалне самоуправе мањи за близу 60 лица.

"Ми практичну рационализацију имамо већ две године уназад. Нисмо попуњавали радна места када је неко од наших радника отишао у пензију или му је радни однос престао на неки други начин. Важно је рећи и да је дошло до неких измена Закона о пензијском и инвалидском осигурању које су стимулисале поједине раднике да оду у пензију и у протекле две године имамо негде између 50 и 60 радника мање", поручио је Љубишић.

По данас усвојеној Одлуци у два јавна предузећа Општине Рума биће дозвољено повећање броја запослених на неодређено. То су: ЈП "Комуналац" и "Дирекција за изградњу Руме".

"Разлог је проширење њихове делатности. "Комуналац" је преузео старање о одвожењу смећа из свих села наше општине, као и бригу о сеоским гробљима. У протекле две године доста лица је отишло у пензију, а та радна места нису попуњена и проценили смо да ће након овог повећања "Комуналац" бити ефикаснији и бољи. Јавни превоз ће убудуће бити поверен "Дирекцији за изградњу Руме", те је потребно запослити једног саобраћајног инжењера. У Дирекцији од недавно управљају и општинским пословним простором, број извршиоца се смањио у претходне две године, тако да је потребно повећати број запослених за једно радно место", рекао је начелник Љубишић.

Код установа број извршиоца се повећао у Спортском центру "Рума" са 20 на 26, а разлог је стављање у употребу базена у Борковцу.

Радницима који су у месним заједницима радили на одржавању гробаља и водовода, биће понуђено да пређу у ресорна јавна предузећа која су преузела старање над гробљима и сеоским водоводом.

Максималан број запослених на неодређено време у систему локалне самоуправе Oпштине Рума по организационим облицима:

Општинска управа Општине Рума - 140

Општинско правобранилаштво Општине Рума -2

Скупштина Општине Рума - 1

Центар за социјални рад „Рума“ - 9

Установа за предшколско васпитање и образовање „Полетарац“ Рума -171

Туристичка организација Општине Рума -5

Градска библиотека „Атанасије Стојковић“ -12

Завичајни музеј Рума -10

Културни центар Рума -19

Установа „Спортски центар Рума“ -26

Јавно предузеће „Гас-Рума“ -36

Јавно предузеће „Комуналац“ у Руми -136

Јавно предузеће „Водовод“ Рума -131

Јавно предузеће „Стамбено“ Рума -26

Јавно урбанистичко предузеће „План“ Рума - 16

Јавно предузеће „Дирекција за изградњу Руме“ - 15

Месна заједница Добринци -1

Месна заједница Никинци -1

Месна заједница Платичево -1

Месна заједница Хртковци -1

Укупно: 759

 

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001