Articles

Бранислав Јанковић први допливао до Часног крста

величина слова

19. јануар 2016.

PobednikПобедник богојављенског пливања у Руми је Бранислав Јанковић(32) из Врдника.

Он је у конкуренцији 13 пливача први на румском језеру Борковац препливао симболичну раздаљину од 33 метра до Часног крста.

Браниславу ово није први пут да испред свих доплива до Часног крста. То је учинио и 2011. године у Жабљу, али и пре четири године у Београду.

"Сви смо ми данас победници. Допринели смо очувању традиције и зато није најважније што сам баш ја допливао први. За пливање у хладној води се иначе нисам посебно припремао, а основни мотив због којих годинама већ учествујем у богојављенском пливању је очување наше традиције", изјавио је овогодишњи победник Бранислав Јанковић.

BogojavljenjeМеђу 13 храбрих и одважних учесника данашње манифестације, која се пету годину организује на Борковцу, нашле су се и две даме.

Прошлогодишња победница Слађана Мандић и дебитанткиња Милица Пауковић(26).

"Пливање за Часни крст ми је био велики изазов. Побожна сам, тако да је мотива било на претек. Живим спортски начин живота, тако да сам се брзо привикла на временске услове и хладну воду. Било је ово једно лепо искуство и верујем да ћу учествовати и наредне године", казала је Милица, дипломирана економисткиња из Руме.

 

Пре самог чина пливања, пред неколико стотина људи окупљених на Борковцу, учеснике је поздравила заменица председника Општине Рума Марија Стојчевић. "Веома ми је драго што смо се на овај велики хришћански празник окупили у великом броју да подржимо ову, сад већ, традиционалну манифестацију. Хвала пре свега храбрим пливачима и свима им желим пуно среће", казала је Марија Стојчевић.

Општина Рума је наградила победника, две учеснице и најмађег такмичара са по 20, 15 и 10 хиљада динара. Ове године најмлађи учесник је био Немања Томић(12). Савез спортова Општине Рума даровао је победника са златником. Традиционално на Борковцу је свештенство Српске православне цркве служило свету литургију, а свим учесницима су уручене благодарнице и по крст, као симбол Богојављења.

"Пријављено је било 15 пливача, нажалост, двоје је због болести спречено да данас и учествује. Драго ми је што је ентузијазмом младих људи ова пливање за Часни крст заживело у Руми. Хвала и Општини Рума и Савезу спортова који су нам пружили подршку при организацији овог такмичења", поручио је протопрезвитер Сретен Лазаревић.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian