Articles

Иницијатива ученика "Душанове" школе за забрану петарди

величина слова

28. децембар 2015.

PetardeНачелник Општинске управе Општине Рума Душан Љубишић и заменица председника Општине Рума Марија Стојчевић угостили су данас у Градској кући представнике ученичког парламента румске ОШ "Душан Јерковић".

Повод за пријем у Градској кући је иницијатива ученика "Душанове" школе за забрану употребе петарди и других опасних пиротехничких средстава. Ученица Наталија Ђукановић, која је уручила петицију начелнику Љубишићу, напомиње да је њен и став њених другара из школских клупа, јединствен, да су петарде опасне и за децу, али и за животиње.

"Петарде су подједнако опасне и за децу, али и наше кућне љубимце. Због петарди сваке године страда велики број животиња, што се и мени лично десило, те ми је због буке од петарди и топовских удара, угинуо пас, кога сам имала три године, а на исти начин су настрадале и моје две мачке. Велики број деце у ове празничне дане своје љубимце оставља у кућама и не пушта их напоље. Надам се да ће наша иницијатива добити подршку и да ћемо наредне празнике дочекати безбедније", искрена је Наталија.

Проблем употребе пиротехничких средстава постоји, што је један од разлога зашто је и организован састанак у Градској кући, сматра начелник Општинске управе Душан Љубишић.

"Ово је једна заиста добра иницијатива ученичког парламента и брзо смо се договорили и организовали пријем делегације ОШ "Душан Јерковић" из Руме. Иницијативу ћемо званично завести на општинској писарници и ја пружам искрену подршку ученичком парламенту школе. Сви знамо да је употреба пиротехнике у време новогодишњих и божићних празника велика и да је здравље и безбедност грађана тиме угрожена. Још ако узмемо у обзир да пиротехнику најчешће користе деца, онда је јасно да имамо велики проблем, који се системски мора решити. Ми апелујемо преко медија да се употреба пиротехничких средстава сведе на минимум", поручио је начелник Љубишић.

Због опасности које коришћење петарди и друге пиротехнике носи са собом, све инспекцијске службе у сарадњи са полицијом, појачано контролишу продају пиротехничких средстава.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001