Потврђено учешће 278 такмичарки на 5. Светском купу у боксу

величина слова

22. децембар 2015.

Konferencija za medijeПредстојећи 5. Светски куп нација у боксу за жене, који се одржава од 8. до 12. јануара 2016. године у Руми, биће једно од најквалитетнијих такмичења у боксу за жене икада организованих у Србији. Тим поводом у Руми је данас одржана конференција за медије, на којој је директор турнира Јовица Панић обавестио јавност да ће на Светском купу учестовати укупно 33 репрезентације из целог света.

"У Руми ће се борити 278 девојака са пет континената, а збирно репрезентације броје 388 чланова, што је рекордан број учесника. Сви смештајни капацитети у Руми су попуњени, а педесетак такмичарки ће бити смештено и у Ученичком дому у Сремској Митровици. Посебно ме радује што ће на турниру учестовати светске велесиле у женском боксу и то у својим најјачим саставима. Тврдим да је Светски куп по свом квалитету јаче такмичење од Европског првенства. У прилог томе треба рећи да у Руму долазе олимпијске, светске и европске првакиње, што је својеврсни гарант спектакуларних мечева. Такмичење у Руми је такође и тест за све девојке пред Светско првенство које се наредне године одржава у Казахстану. Велику захвалност дугујемо Општини Рума која је показала велико гостопримство и испунила високе критеријуме за организацију овог такмичења", рекао је Панић.

Општина Руме је поносна што је изабрана да буде домаћин овог такмичења, казао је први човек локалне самоуправе Слађан Манчић и нагласио да је предстојећи Светски куп нација сјајна прилика за промоцију града и општине.

Organizacioni odbor"За један релативно мали град од 30.000 становника, долазак близу 400 гостију из преко 30 земаља света је велика ствар. Очекујемо долазак бројних амбасадора из најјачих светских земаља, јер на такмичењу, између осталих, учествују Русија, Кина, Немачка, Индија, Холандија и друге економски јаке земље. Ми смо данас на седници Организационог одбора људима из Војвођанског боксерског савеза предочили да су све установе, које ће учествовати у организацији турнира, спремне да одговоре изазову. Позивам све љубитеље спорта из наше, али и околних општина, да дођу у румску халу и уживају у врхунском женском боксу", поручио је председник Манчић.

Своје место у репрезентацији Србије избориле су и две такмичарке из Руме. Сандра Матић и Марија Швељо чланице БК "Словен" из Руме изразиле су наду да ће својим наступом оправдати позив селектора, али и да ће им домаћа публика бити додатни мотив, како би оствариле што бољи пласман.

Улаз за 5. Светски куп је бесплатан, а прве борбе почињу 8. јануара. Уколико буде потребно мечеви ће се паралелно одвијати у два ринга.

На турниру ће поред домаћина Србије учествовати и Украјина, Словенија, Шпанија, Белорусија, Кипар, Мађарска, Енглеска, Немачка, Русија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Грчка, Црна Гора, Бугарска, Француска, Финска, Шведска, Норвешка, Румунија, Словачка, Холандија, Чешка, Литванија, Кина, Индија, Казахстан, Алжир, Гана, Камерун, Мароко, Нови Зеланд и Доминиканска Република.

Прва у Руму долази селекција Новог Зеланда и то 2. јануара. Новозеланђанке се већ месец дана припремају за ово такмичење, а њихова најбоља боксерка је освајачица бронзане олимпијске медаље. Најбројни на такмичењу ће бити гости из Русије, чију делацију чини 45 чланова. Рускиње поред најбоље А и Б селекције у Руми ће представљати и репрезентација Москве. Долазак у Руму је најавила и најбоља руска боксерка Софија Очигава, сребрна на Олимпијади у Лондону 2012. године. У пуном саставу долазе и репрезентације Казахстана и Индије са по 38 чланова, док ће делегацију Мађарске представљати један члан мање.

Организатори су изразили наду да ће се успешно превазићи и проблеми са визама који тренутно постоје код селекција Индије, Кине, Алжира, Марока и Камеруна.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001