Рационализација у Општини Рума

величина слова

22. децембар 2015.

dr Aleksandar MartinovićНа последњој седници Скупштине Општине Рума било је речи и о предстојећој рационализацији јавног сектора. У Општини Рума у јавном сектору, процењује се да је вишак 58 радника. Председник СО Рума др Александар Мартиновић је истакао да су отпремнине планиране у буџету за 2016. годину, али и да је пред локалном самоуправом тежак задатак.

"Са чисто људског становишта, јако је тешко било коме дати отказ, било да ради у јавном или приватном сектору. То је једна одлука која је увек болна и непопуларна. С обзиром да је Влада РС усвојила Програм рационализације јавне управе, ми смо преузели обавезу да тим људима исплатимо отпремнине и оне су планиране у буџету за 2016. годину", изјавио је Мартиновић.

Отпремнине су само један сегмент у процесу рационализације, јер ће се Општина Рума трудити да отпуштеним радницима пронађе посао у приватном сектору, тврди Мартиновић.

"Покушаћемо да свим тим људима помогнемо тако што ћемо им, не буквално, али индиректно омогућити посао у приватном сектору. Морамо да се понашамо рационалније него што смо то чинили до сада. У Општини Рума ми имамо поједине приватне компаније где су плате два или три пута више него оне у Општинској управи или јавним предузећима. То је нешто што је мање познато и људи мисле да је њихова лична и материјална сигурност обезбеђена ако се запосле у јавном сектору", каже Мартиновић.

Он наглашава и да су челни људи локалне самоуправе пред инвеститоре изашли са јасним ставом да није само отварање нових радних места циљ општине, већ да локална самоуправа жели да обавеже инвеститоре да исплаћују такве плате да радници од њих могу нормално да живе.

"То је био случај и када смо преговарали са "Хачинсоном" и са непалским инвеститором "Cinnovation group-om" и са кинеско-данском компанијом "Еverrest production".Није ствар у томе да се уложе велика средства из буџета Општине Рума или да Република да државну помоћ инвеститору у виду субвенција, да се онда отвори неки погон у коме ће људи радити за 15.000 или 20.000 динара, тиме нисмо ништа постигли на плану подизања стандарда грађана. Водимо рачуна да људи који раде у тим приватним компанијама могу од плате да издржавају себе и чланове своје породице. Сматрам да је то јако битна ствар о којој сви ми морамо да водимо рачуна, без обзира која је странка на власти", поручио је Мартиновић и додао да ће сви они који желе да инвестирају у Руму и омогуће економски просперитет општини, имати подршку локалне самоуправе.

Подсетимо, о рационализациј је прошле седмице говорио и председник Општине Рума Слађан Манчић и том приликом изјавио да значајан број радника следеће године одлази у пензију, те да ће се локална самоуправа максимално ангажовати како би се пронашао најбољи могући модел за предстојећу рационализацију.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001