XXXV седница СО Рума – 1.000 нових радних места у 2016. години

величина слова

21. децембар 2015.

Sednica SO RumaНедељно заседање локалног парламента прошло је у знаку расправе о буџету Општине Рума за 2016. годину и деветомесечног Извештаја за текућу 2015. годину.

Председник Општине Рума Слађан Манчић сматра да је пројектовани буџет за 2016. годину од 1.993.000.000 динара планиран на реалним основама, те да ће наредна година донети грађанима наше општине нових 1.000 радних места.

„Са оптимизмом то тврдим и при томе се ослањам на милионски вредне инвестиције које смо већ уговорили и чија се реализација очекује у наредној години. „Хачинсон“ који почиње своју производњу крајем јануара или почетком фебруара  већ планира изградњу новог погона у Руми. Непалска компанија „Cinnovation groupће следеће године запослити велики број људи. На помолу је и вишемилионска инвестиција домаће компаније на „Румској петљи“. Кинеско-дански инвеститор „Everrest productionће такође запослити нове раднике и са још неколико инвестиција, које су извесне, очекујем минимум 1.000 нових радних места у 2016. години“, изјавио је Манчић.

Нови буџет садржи у себи и инвестиционе и социјалне компоненте, оценио је председник СО Рума др Александар Мартиновић. Он је напоменуо да се захваљујући крупним инвестиционим улагањима могу очекивати далеко већи приходи него у овој години, али и да ће сви они социјално угрожени грађани моћи да рачунају на помоћ локалне самоуправе.

„Наш циљ је да смањимо број грађана који су у стању социјалне потребе. То је најбоље учинити отварањем нових радних места и локална самоуправа се труди да створи добар инвестициони амбијент и да Општина Рума за инвестиуторе буде најатрактивнија локација у Србији. На добром смо путу да остваримо зацртане планове и свим домаћим и страним инвеститорима нудимо олакшице, али и свесрдну помоћ, како би они што пре покренули производњу у нашој општини и уједно смањили незапосленост“, рекао је Мартиновић.

dr Aleksandar MartinovićПредседник СО Рума је нагласио и да деветомесечни извештај показује потпуну консолидацију општинског буџета.

„Ко је пратио расправу о буџету у републичком парламенту могао је чути и да је премијер Вучић апострофирао буџетско пословање Општине Рума. Он је истакао да је Општина Рума у кратком року од 500 милиона минуса, сада дошла у ситуацију да у сваком моменту на рачуну има 90, 100 или преко 100 милиона динара. Након отварања нових фабрика, са додатним приходима по основу пореза на зараде, стање у општинском буџету биће још и боље, а стандард грађана далеко већи“, поручио је Мартиновић.

Велике приходне ставке у деветомесечном приходу чине порез на имовину и на зараде рекао је председник Манчић и том приликом похвалио рад Локалне пореске администрације.

„Водимо добру пореску политику чији су резултати евидентни. Идемо на већи обухват порезом, а на мање цене просечног квадратног метра. Са друге стране имамо и повећан приход по основу пореза на зараде. Када узмемо у обзир чињеницу да је на снази Уредба о забрани запошљавања, онда је јасно да је до запошљавања дошло у реалном, привредном сектору. У првих 11 месеци ове године на евиденцији Националне службе за запошљавање у Руми је 575 особа мање. Важно је рећи да ћемо наставити улагање у радну зону „Румска петља“ која је „жила куцавица“ наше општине и њене потенцијале ћемо искористити максимално како би искоренили незапосленост у нашој општини“, закључио је Манчић.

Већином гласова усвојени су сви планови рада јавних предузећа и установа у Општини Рума за 2016. годину.

На самом почетку данашњег заседања констатовано је да је Даница Боровица напустила одборничку групу Српске напредне странке и прешла у Демократску странку. Одборник Петар Миловановић напустио је Српску радикалну странку и убудуће ће наступати као самосталан одборник.

Одборници су изгласали нови ВД мандат директору ЈП „Водовод“ Слободану Станићу, док је Весну Павловић на челу ЈП „Центра за социјални рад“ заменио Слободан Красић

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001